Jan Nepomucký vypadal jinak, než jak ho známe z historických vyobrazení

10. říjen 2018 15:00
Zprávy

Taky už vás někdy napadalo, jestli sochy světců mají tváře skutečných lidí? V Nepomuku na jižním Plzeňsku se rozhodli podle lebky rekonstruovat skutečnou podobu Jana Nepomuckého.

Štíhlá postava, protáhlý obličej, dlouhé vlasy, vousy, v ruce kříž a kolem hlavy hvězdy. Právě takhle si řada lidí vybavuje podobu mučedníka, patrona vorařů, mlynářů, ale i Česka Svatého Jana Nepomuckého. Vypadal ale rodák z tehdejšího Pomuku na jižním Plzeňsku skutečně tak?

„V muzeu máme jen přibližnou repliku lebky Jana Nepomuckého, kterou vytiskl na 3D tiskárně student Karel Slobodník ze Západočeské univerzity v Plzni na základě číselných údajů v publikaci Emanuela Vlčka,“ uvedla ředitelka Svatojánského muzea Nepomuk Kateřina Dobrovolná.

Přesnou podobiznu Jana Nepomuckého vytvářejí antropologové z Moravského zemského muzea v Brně. Jako předlohu potřebovali vědci ale přesnější model lebky, než ten, který je vystavený ve Svatojánském muzeu. Náročná rekonstrukce podoby světce trvá několik měsíců a podle Kateřiny Dobrovolné vyjde na více než sto tisíc korun. A nejnákladnější bylo právě vyrobení nového modelu lebky.

Svatý Jan a jeho skutečná podoba

„Svatý Jan vypadal zřejmě úplně jinak, než jak ho známe z barokního vyobrazení. Pravděpodobně neměl ani vousy, což dokládá historik Miroslav Herold. Během listopadu se jedeme podívat do Brna, jak pokračují práce na modelu,“ doplnila ředitelka muzea.

Zpodobnění Svatého Jana Nepomuckého je po celém světě více než 60 tisíc a to nejen v Čechách, ale i v latinské Americe nebo Indii. Kult Jana Nepomuckého se ale začal rozvíjet až na konci 17. století, tedy zhruba 300 let po jeho smrti.

„Budeme jediní, kteří budou mít skutečnou podobu svatého Jana Nepomuckého,“ informoval Pavel Motejzík z Mikroregionu Nepomucko. Skutečná podoba bude podle něj zajímavost. Žádné hromadné předělávání současných soch nebo obrazů prý rozhodně nehrozí.

Bustu Jana Nepomuckého uvidí veřejnost zřejmě příští rok

„Původní sochy jsou velmi hodnotné, ať už je dělal Matyáš Bernard Braun nebo další významní umělci té doby. Nepochybně teď nedojde k tomu, že by někdo vzal majzlík a odsekával sochám vousy a podobně, protože úcta k tomu světci je nadále spíše v duchovní sféře a ne ke zhmotněné podobě. Určitě nedojde k tomu, že by se podoba Jana Nepomuckého teď všude měnila,“ uzavřel Pavel Motejzík.

Antropologové z brněnského muzea vytvoří hliněný model, podle kterého nechají nepomučtí pracovníci odlít bronzovou bustu. Veřejnosti ji chtějí představit příští rok na konci dubna ve Svatojánském muzeu.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio