Jan Pačes: Indický kentaur? Je extrémně nakažlivý. Pandemii ale může spustit i řada jiných variant

20. červenec 2022

Covid-19 je opět na vzestupu. Mohou za to nakažlivé varianty omikronu BA.4 a BA.5. Největší pozornost vědců ale nyní poutá podvarianta označovaná jako kentaur, která má potenciál spustit na podzim další masivní vlnu pandemie. Je namístě opět nosit roušky? Genetik Jan Pačes v audiozáznamu ještě vysvětlí, kdy se nechat očkovat druhou posilující dávkou, zda má smysl čekat na lepší vakcíny, a připomene i dvousté výročí narození Johanna Gregora Mendela. 

Podvarianta omikronu vědecky označovaná jako BA.2,75 pochází tentokrát z Indie. Laicky se jí pro složitost názvu začalo říkat kentaur a zatím byla zaznamenána jen v některých zemích. Vědci ale předpokládají, že s velkou pravděpodobností bude dominovat v podzimní vlně onemocnění.

„Virologové a epidemiologové teď hledí dopředu. V Čechách sice nyní začíná vlna varianty BA.5, ale už nyní sledujeme, které další varianty mají potenciál se rozšířit. Varianta kentaur není jediná. Je sice kvůli svému jménu v hledáčku médií, není ale významnější než další varianty, které také mají potenciál spustit další vlnu pandemie,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... molekulární genetik Jan Pačes.

Zbraně proti omicronu

O variantě kentaur se zatím s jistotou ví, že je opět o něco nakažlivější než varianty předchozí. „Jako lidstvo jsme si skutečně za dva a půl roku trvání pandemie vyšlechtili svým chováním variantu, která je mnohem nakažlivější, než byla ta úplně původní. Výsledkem je, že proti nákaze novou variantou už nechrání prodělaná nemoc. Virus toto dokáže obejít a je v tom velmi dobrý,“ připomíná Pačes.

Čtěte také

Proti nákaze nedokáže ochránit ani očkování. Dokáže ale velmi dobře ochránit proti těžkému průběhu nemoci. „Vaše protilátky jsou připravené. Nejsou sice tak skvěle zaměřené, aby vás ochránily před miliardou virových částic. Už jim ale nedovolí, aby se ve vašem těle množily. To znamená, že průběh nemoci máte lehčí, rychleji se uzdravíte a nakazíte i méně lidí.“

Vedle preventivního očkování je další zbraní proti koronaviru ochrana úst a nosu. „To, že jsou respirátory a roušky mimořádně efektivní, vidíme u chřipky. Díky jejich nošení jsme tady dva roky vůbec neměli chřipkové případy. Dokonce to vypadá, že jsme celosvětově jeden z kmenů chřipky úplně vymýtili.“

Ochrana díky očkování

O silné nakažlivosti stávajících variant svědčí i porovnání s loňským létem. „Loni v létě se tu šířila varianta, kterou teplo ještě stačilo ubrzdit. Teď už teplo nestačí. Žádný z nástrojů na takto silně infekční variantu už nestačí.“ Co se tedy dá na podzim očekávat?

Čtěte také

„Všichni teď jako společnost máme protilátky proti předcházejícím variantám. Na podzim se rozšíří varianta, která obecně těmto protilátkám bude unikat. Lze tedy očekávat, že spousta lidí onemocní. Z hlediska zdravotnictví to ale nebude tragédie. Těžké průběhy onemocnění jsou řídké. Přesto zátěž nemocnic pomalu stoupá.“

Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že koronavirus začíná připomínat chřipku. Tak to ale podle Jana Pačese vůbec není. „Virus se nestal mírnějším. To, že nejsou těžké průběhy onemocnění, je způsobeno právě ochranou získanou očkováním. Podívejte se na Hongkong. Celou dobu drželi pandemii na uzdě. Očkovací kampaň ale podcenili. A v momentě, kdy rozvolnili, během měsíce dohnali v počtu úmrtí Evropu,“ varuje genetik.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.