Jan Pačes: Omikron se rozdělil. Ani lidé po jedničce nejsou úplně chráněni před dvojkou

23. březen 2022

Z globálního hlediska virus SARS-CoV-2 způsobující onemocnění covid-19 slábne. Přesto jsou státy, které jsou na tom nyní hůře než při vypuknutí pandemie před dvěma lety. Bylo plošné rozvolňování opravdu namístě? A co nás čeká na podzim? V audiozáznamu ještě zazní, jak pokročil vývoj nových vakcín nebo jak funguje převod DNA do hudby.

Pandemie stále trvá, i když informace o ní vytlačily zprávy o válce na Ukrajině. S teplejším počasím by se alespoň pandemická situace mohla zlepšovat. „I nadále tady ale virus bude. A dá se čekat, že na podzim ještě bude dělat potíže,“ upřesňuje v pořadu Jak to vidí... molekulární genetik z Ústavu molekulární genetiky AV Jan Pačes.

Čtěte také

„I když se globálně zdá, že virus výrazně slábne, jsou státy, které jsou na tom velmi špatně. Například Hongkong.“ Právě Hongkong dokládá, že i zdánlivě mírnější varianta omikron je extrémně nebezpečná.

Varianty omikronu

„V Hongkongu celou dobu lidé dodržovali pravidla. Dařilo se jim velmi dobře trasovat a dodržovat tzv. zero covid strategii. S omikronem se jim to ale nepovedlo. Podcenili totiž očkování. A výsledek? Tento měsíc Hongkong překonal všechny rekordy v počtu úmrtí na milion obyvatel,“ dokládá Jan Pačes.

Čtěte také

Skokový nárůst nakažených ještě před pár dny hlásila také polovina všech evropských zemí. Důvod je nasnadě. Omikron se rozdělil na několik podvariant, které se nyní v populaci střídají.

„Varianta BA.2 je opět o něco více infekční než omikron BA.1 a opět se trochu liší v imunitě. Lidé, kteří prodělali onemocnění omikronem jedna, tak nejsou úplně dobře chráněni proti omikronu dva,“ vysvětluje genetik.

Příliš brzy

Paradoxně teď u nás neplatí většina protiepidemických opatření. Povinnost nosit respirátor zůstala pouze v hromadné městské dopravě, sociálních službách a ve zdravotnictví. „Většina virologů si myslí, že rozvolnění přišlo příliš brzy.“

„10 000 nově nakažených denně znamená, že lidí s virem v těle, je ve společnosti pořád hodně. Dávalo by tedy smysl držet opatření ještě o trochu déle. I když už nás nebaví. Situace je o to složitější, že tu máme zmíněnou variantu BA.2 a že stále trvá topná sezóna, kdy se obecně infekční choroby lépe šíří.“

A to nás zřejmě čeká na podzim. „Počítejme s tím, že až opět udeří plískanice a začne topná sezóna, respirační nemoci se zase objeví. Nebude to ale snad taková tragédie. Přece jenom protilátek bude mít společnost dost. Protože je ale v populaci viru stále hodně, předpokládáme, že se zase může objevit nějaká nová varianta, varuje genetik.

Spustit audio

Související