Jan Pačes: Vznikl tu nebezpečný narativ, že prodělat covid je zdravé. Žádná nemoc ale není zdravá

11. leden 2022

Výsledky ukazují, že i v Česku převažuje u pozitivně nakažených lidí nová varianta koronaviru omikron. Blíží se další epidemická vlna? Kdy to celé skončí? A proč je mylná představa, že nakazit se je vlastně dobře?

„Indicií, že se blíží další vlna, je celá řada,“ potvrzuje v pořadu Jak to vidí... molekulární genetik Jan Pačes. „Vedle rostoucího reprodukčního čísla jsou to i zkušenosti z okolních států, kde omikron vždycky velice rychle ovládl území.“

Čtěte také

Proč omikron vytlačil předchozí deltu, mají na svědomí dva vlivy. „Varianta omikron je hodně zmutovaná. Virus se tak mnohem lépe přichytává k našim buňkám, ty ho tím pádem více produkují a my ho vydechujeme více do svého okolí.“

„Zároveň se zkrátil i jeho životní cyklus. Nyní trvá pouhé tři dny, než se projeví první příznaky,“ vysvětluje odborník.

Těžké onemocnění

Situace je znovu dramatická i proto, že si varianta omikron vytvořila hodně mutací na těch místech, proti kterým si lidské tělo vytváří protilátky. Ochrana, kterou jsme měli proti variantě delta, na variantu omikron zkrátka nefunguje tak dobře.

Čtěte také

Přesto data ukazují, že u varianty omikron je plicních komplikací méně. V žádném případě to ale podle odborníka neznamená, že je omikron mírný. V plicích je ho skutečně až desetkrát méně než u varianty delta, čímž jsou jeho projevy mírnější. Neznamená to ale, že je mírný. Pořád je to poměrně těžké onemocnění.

I proto je podle genetika velmi nebezpečné si myslet, že nakazit se, a vytvořit si tak protilátky, je vlastně zdravé. Tento narativ je skutečně zvláštní. Žádná nemoc není zdravá. To je oxymoron. Každá nemoc je poškozující a vždy nějakým způsobem zkracuje život nebo snižuje jeho komfort.

Sociální nemoc

V médiích se podle něj také velmi málo zmiňuje to, že covid není jen akutní respirační fáze, ale jde o systemické onemocnění. „Pořád nás trápí pacienti v nemocnicích. Virus ale napadá řadu orgánů a mnozí vyléčení pak trpí tak zvaným long covidem, tedy dlouhodobými následky všeho možného původu.“

Čtěte také

Krátkozraké také může být automatické řazení covidu-19 mezi respirační onemocnění. To je jistě pravda, ale už si neuvědomuje zásadní vlastnost respiračních onemocnění. Nejde totiž o nemoc jedince. Je to sociální nemoc. Právě proto, jakým způsobem se šíří.

Proto bychom se měli i nadále chránit tím, že budeme zachovávat odstup, nosit roušky a testovat se. Žádný krok není samozřejmě stoprocentní. Dohromady jde ale o funkční nástroje, jak omezit vlivy pandemie na život, uzavírá Jan Pačes.

Další témata rozhovoru: co víme o variantě omikron; jaká opatření mají smysl; smysl pracovní karantény; kdy pomine pandemie.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.