Jan Petránek

19. leden 2009

"Dnes se znovu rozdávají karty o vliv ve světě." To tvrdí pondělní host, publicista a spisovatel Jan Petránek, v souvislosti s probíhající plynovou krizí. Právě ta byla hlavním tématem Dopoledního Radiožurnálu. Lucie Výborná se však zajímala například i o to, jaká je úloha Ruska v novém světovém řádu. Jan Petránek vysvětluje: "Rusko není vojenskou hrozbou - proto se tolik staví na zadní, když je obviňováno z toho, co způsobila Ukrajina." V úterý 20. ledna bude hostem amerikanista Miloš Calda.

Současné problémy s dodávkami ruského plynu do Evropy, které si už média zvykla nazývat pojmem "plynová krize", přirovnává publicista Jan Petránek k partii šachů. "Šachista vyhraje ne proto, že má nejlepší figurky, ale že se jejich rozložením na šachovnici přičiní o to, že soupeř může udělat jen ty nejhorší tahy."

Původcem právě rozehrané šachové partie o dodávky ruského plynu do Evropy je podle hosta pondělního Dopoledního Radiožurnálu Ukrajina. Zdůrazňuje, že právě Ukrajina záměrně uzavřela plynovody procházející jejím územím do evropských států - a to i ony plynovody, které nedodávají plyn Ukrajině, ale pouze Evropě. Aby dosáhl nižších cen plynu, vzal si ukrajinský prezident Viktor Juščenko Evropu jako rukojmí, poznamenává Jan Petránek.

A jakou roli tedy podle Jana Petránka sehrává v probíhajícím sporu o plyn druhá strana - tedy Rusko? "Rusko chce dělat kapitalismus, ale takříkajíc s lidskou tváří. Aby například penzisti nemrzli a tak dále," vysvětluje Jan Petránek. "I Medveděv a Putin veřejně přiznávají, že třetina ruských obyvatel žije pod hranicí bídy - něco takového připustit by bylo v Sovětském svazu nemyslitelné."

I proto považuje Jan Petránek to, co je prezentováno jako střet mezi Evropou a Ruskem, do jisté míry za uměle vytvářené. "Rusko padlo po skončení studené války s odpuštěním na hubu - v porovnání například se Spojenými státy. Je tedy třeba vždy rozlišovat, kdy se máme koho bát." V této souvislosti dodává: "Rusové například nikdy neodpustí výrok Madeleine Albrightové, že Rusko má příliš mnoho surovin, než aby na ně mělo samo nárok. To je s odpuštěním demokratický neokolonialismus."

Je podle Jana Petránka možné zabránit tomu, aby k podobným krizím docházelo v budoucnosti? Ano - avšak s jednou zásadní podmínkou: "Je načase přestat uměle stavět Evropu a Rusko proti sobě. Je načase zastavit zbrojní systémy a domluvit se na odzbrojení a vzájemné spolupráci."

Záznam celého rozhovoru s Janem Petránkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio