Jan Sojka: Rodina a jiné regály. Příběh o vztahu dvou bratrů a oslavě sedmdesátých narozenin jednoho z nich, kterou už nestihli

29. leden 2023

Název povídky odkazuje k velké sbírce pohlednic, kterou si celý život budoval dnešní sedmdesátník Petr. Trošku nečekaně se jí náhle bude probírat i jeho o něco starší bratr Pavel. A možná mu dojde něco, co dřív ani nevnímal. 

Napsal: Jan Sojka
Režie: Jakub Doubrava
Interpret: Jakub Pavel Šmíd
Mistr zvuku: Ondřej Franěk
Dramaturgie: Martina Toušková
Natočeno v plzeňském rozhlasovém studiu v roce 2021.
Premiéra: 2021

Povídka Rodina a jiné regály vyšla ve stejnojmenné knížce v nakladatelství Host na konci roku 2020. Texty, které v ní najdeme, vznikaly od března do června téhož roku, v začátcích covidové pandemie, kdy většinu z nás vůbec nenapadlo, že tu s námi tahle divná nemoc bude nakonec tak dlouho. Covid je nějak přítomen v každé z povídek zmíněné knihy – i v té, které dala celému souboru název.

Jan Sojka

Jan Sojka

Je plzeňský básník (narozen 1973), prozaik a také středoškolský učitel. Vystudoval Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity obor bohemistika – historie.

V roce 1994 spoluzaložil Jan Sojka Antidivadlo, nonkonformní literárně dramatickou scénu, kde vystupoval jako herec a také se podílel na přípravě divadelních textů a skečí. Soubor aktivně působil do roku 2014.

Jan Sojka vydal několik básnických sbírek, na svém kontě má například novelu Podzimní lidé, Povídky o lovcích a venuších, román ze školního prostřední s názvem Učitel je ve třídě sám. Charakteristikou jeho povídkové knížky Rodina a jiné regály, napsané a  vydané v době covidové, by mohla být slova: Skryli jsme své tváře pod roušku a své životy mezi čtyři stěny. 

Čerstvou novinkou letošního roku je knížka Přemalovat pot, která, jak se uvádí v anotaci, „je básnickým ekvivalentem Hazkarat nešamot, je překotným lavinovitým Jizkorem, úsilím o vyrovnání se s prostou pravdou, že již nelze nic ve vzájemném vztahu se zemřelým otcem ovlivnit, že lze změnit jen sebe sama.“

Jan Sojka je čtyřnásobným držitelem Ceny Bohumila Polana, která se každoročně uděluje za významná básnická a prozaická díla, jež jsou nějak spjata s Plzní, potažmo plzeňským regionem. Zatím poslední Polanovu cenu získal v roce 2020 za básnickou sbírku Sesuv noci.

Spustit audio

Související