Jana Hejkrlíková naučí zpívat každého. Radost ze zpěvu je podle ní lék

31. srpen 2022

Vedoucí souboru Bacha Baby rozezpívá i dámy, které se dříve neodvážily zazpívat ani doma u sporáku. Zpívat prý může každý, musí to ale dělat s radostí a srdcem. Jana Hejkrlíková původně vystudovala keramickou školu, avšak téměř celý život pracuje v sociálních službách. Po smrti manžela nemohla zpívat, nakonec ale našla sílu a ze smutku se vyzpívala.

Příbramští znají Janu Hejkrlíkovou jako skvělou zpěvačku. Zpívala si prý dokonce dřív, než začala mluvit. Teď učí zpívat a malovat další lidi. Tyto dovednosti předává především těm, kteří to nikdy nedělali.

Před deseti lety založila soubor Bacha Baby, do kterého může vstoupit kdokoliv. Nemusí být pěvecký fenomén, stačí, že ho to baví. Věk i počet dam v souboru je neomezený. „Každý člověk, který slyší a mluví, tak se může naučit zpívat,“ říká vedoucí souboru. „Zpěv je pro člověka ta nejpřirozenější meditace, která může být.“

Květináč s rackem vytvořila Jana Hejkrlíková spolu s klienty chráněného bydlení

Některé členky souboru se zpěvu obávaly a styděly se zpívat na veřejnosti, teď se na vystoupení těší. „Dámy mají větší odvahu než muži, takže nejdřív přišly dámy. Opravdu to byly většinou ženy, kterým se říkalo: 'Ty nezpívej',“ vzpomíná Jana Hejkrlíková.

„Já jsem je naučila ten základ, že se nejdřív musely umět nadýchnout, trošku tu techniku a hlavně jsem vybírala takové písničky, které je vezmou za srdce, protože člověk musí zpívat to, co zpívá rád.“ V současné době je v souboru 20 žen a dokonce 5 mužů.

Malou zahrádku pod okny Jany Hejkrlíkové zdobí pestrý květináč s rackem a palmou. Vytvořila ho spolu s klienty chráněného bydlení, kteří se navzdory postižení snaží žít samostatně. Nejprve květináč odlili z betonu a potom ozdobili barvami. „Je to velice hezké, protože někteří mají úžasný cit pro barvy a pro tvoření jejich světa. Učím se od nich dívat se na ně přes ty obrázky,“ usmívá se Jana.

Hudební festival Příbramský huntík Zdeňka Hejkrlíka má rodinnou atmosféru

Příbramský huntík

V roce 1995 uspořádala spolu s manželem první ročník festivalu Příbramský huntík. Jana totiž spolu s manželem ráda muzicírovala a chtěli si zahrát s místními hudebníky, kteří nadšeně vyhrávali v místních hospůdkách.

Za 27 let se na festivalu vystřídala dlouhá řada zajímavých hudebníků z Příbramska. Po té, co Jany manžel zemřel, nese festival jeho jméno. Další ročník festivalu Příbramský huntík Zdeňka Hejkrlíka se koná už tento pátek a sobotu, tedy 2. a 3. září 2022. Nebude na něm chybět ani soubor Bacha Baby.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.