Jana Hrochová, mezzosopranistka, sólistka opery ND Brno

6. leden 2017

Vždy temperamentní umělkyně vzpomíná na svá dětská léta s pěveckým sborem, který jí dal hudební základy. I když se Jana Hrochová bránila zpívat sóla, nakonec skončila v Praze na konzervatoři ve třídě profesorky Jarmily Krásové.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Díky prvním příležitostem v komorním zpěvu a operním představením s úspěchem dostala angažmá v opeře ND Brno, kde zpívá už celých 17 let. Do „pěvecké kuchyně“ posluchače zavedou cenné názory současné hlasové poradkyně Jany, profesorky a bývalé sólistky opery ND Brno Natálie Romanové, která byla hostem na telefonu.

Nejenom klasická operní díla byla uváděna v ND Brno, ale také například zajímavá opera Tomáše Hanzlíka a Víta Zouhara Dafne, která je posluchači vyhledávána dodnes. Zazněla i ukázka z rozhlasové nahrávky tohoto díla s Janou Hrochovou a kontratenoristou Stefanem Kunathem.

„Rodiče jsou mí maskoti,“ tvrdí s vděčností Jana Hrochová, která žije v hudebním manželství, ze kterého se mohou těšit i posluchači při četných koncertních vystoupeních. Závěr pořadu patřil telefonickému rozhovoru s klavíristou, žákem Rudolfa Firkušného, klavírním partnerem Jany Hrochové v kompletním provedení písňových děl B. Martinů, Švýcarem Giorgiem Kouklem. Dozvěděli jsme se detaily jedinečného projektu, který asi ještě není u svého konce!

03773757.jpeg

Spolupracuje s předními orchestry a dirigenty při provádění orchestrálních vokálních kompozic, v loňském roce dubutovala na festivalu Proms s orchestrem BBC v Londýnské Royal Albert Hall.

Z operních rolí ztvárnila Jana Hrochová Carmen v Theater Freiburg, u nás ji pak publikum vidělo například v rolích Rosini v Lazebníku sevillském, Suzuki v Madame Butterfly, Lišáka v Lišce Bystroušce, Varvary v Káťe Kabanové a čerstvě v roli Káči v nedávné premiéře opery Čert a Káča od Antonína Dvořáka. Od dětství byla spjata s hudbou a zpěvem prostřednictvím dětského sboru v Šumperku a u ní doma je to i dnes podobné, manžel je hudebník cembalista a pedagog Martin Hroch.

Díky své pěvecké všestrannosti spolupracuje také často s Českým rozhlasem, kde natočila několik zajímavých nahrávek například písňových cyklů různých stylových období od G. Verdiho a R. Wagnera až k soudobým skladatelům L. Slukovi nebo M. Štědroňovi.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.