Jana Vaníčková má organizování v krvi. Je duší spolku Kačice letí

9. červenec 2021

Jana Vaníčková se narodila v Českých Budějovicích a před sedmi lety se při řešení osobní situace zcela náhodou dostala do obce Kačice u Kladna. Se změnou bydliště přišla i změna profese. Z úspěšné grafičky se postupně stala vychovatelkou v místní školní družině. Kačice jí přirostla k srdci, rychle si získala nové přátele a v roce 2017 tu založila spolek Kačice letí, který pořádá nejrůznější akce.

Jana Vaníčková má organizaci doslova v krvi. Velmi jí ovlivnili rodiče. Tatínek dlouhé roky působil jako produkční v divadle a maminka spolupořádala Hornické slavnosti na Rudolfově u Českých Budějovic. Jana jí tehdy pomáhala a také se hodně přiučila. Od té doby je pro ní organizace různých akcí ve volném čase samozřejmostí.

Změna profese byla po příchodu do Kačice nejprve nutností, ale nakonec i novou životní výzvou. Jana si v současnosti rozšiřuje pedagogické vzdělání na Vyšší odborné škole sociálně pedagogické a teologické – JABOK. V družině měla k dětem blízko, a tak pro ně nejprve začala organizovat různé akce sama.

Na první dětskou akci přišlo 70 dětí a k organizaci se přidalo i několik maminek. Zlom nastal, když Jana Vaníčková zorganizovala první kačický masopust. Zúčastnilo se mnoho lidí v nejrůznějších maskách. Všichni byli nadšení a začali se těšit, jaké další programy připraví.

Spolek Kačice letí spojuje celou obec

Janě Vaníčkové v té době pomáhalo už několik kamarádek, které jsou pro ní hlavní oporou a bez nich by dnes přípravu těžko zvládala. Bylo proto načase změnit způsob organizace. Na jaře roku 2017 se proto rozhodla založit spolek „Kačice letí“, který o sobě s troškou nadsázky tvrdí, že je společenstvím veselých lidiček.

Organizace je velký stres a velmi vše prožívá. Ale výsledek stojí za to. Po každé akci vnímá, jak jsou lidé v obci spokojeni, a to jí vždy dodá sílu. Ve spolku organizují různé aktivity sami sobě pro radost. A velmi je těší, když přináší radost i ostatním. Dnes už připravují akce pro děti, dospělé i seniory.

Po nucené přestávce se opět pouští do přípravy letních projektů – například Survival Camp pro děti nebo srpnový  festival Chobot Fest u příležitosti otevření nového místního rybníku Chobot. Pomáhají i ostatním – například po nedávném tornádu organizují pomoc pro nedalekou obec Stebno na Lounsku.

Spustit audio