Jarní chladné počasí zkomplikovalo hnízdění čápů bílých. Mláďat je letos méně

3. srpen 2013

Dlouhé květnové a červnové deště, chladno a počasí bez slunce mohou letos za méně úspěšné hnízdění čápů bílých. V mnoha hnízdech proto skončilo úsilí čapích rodičů nezdarem. Na dopady extrémně nepříznivého počasí, které poznamenalo také líhnutí a vyvádění mláďat pěvců, upozornili ornitologové a ochránci přírody.

„Mláďata jsou velká, protože tito čápi nelétají do teplých krajin, ani vlastně létat nemohou. Proto začínají hnízdit dřív a může se jim stát, že jim hnízdo zapadá sněhem,“ vysvětluje Jan Kašinský ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích.

Hnízdění čápů bílých bylo nejen v Poodří na konci března dramatické, ale rodina nakonec přežila. Kašinský ukazuje fotografii sněhem zapadaného hnízda.

„Jak vidíte na obrázku kupu sněhu, ze které trčela čapí hlava, tak to je hnízdo,“ ukazuje. Čapí máma přesto seděla na vejcích, podařilo se jí teplo udržet a ze čtyř vajíček se vylíhla mláďata.

Ne všechna hnízda se ale životaschopných mláďat dočkala, přitakává zoolog Správy CHKO Poodří Štěpán Tračík. „Čápů bylo letos dostatek, ale dlouhotrvající deště měly špatný účinek na mláďata, která mají pouze prachové peří. Byla podchlazená a spousta jich uhynula," říká Tračík.

Čápi jsou v této lokalitě podle něj vidět často a dospělých je tam hodně. Dlouhá zima se ale podepsala také na potravní nabídce. Týkalo se to zejména pěvců, kteří neměli dostatek hmyzu.

autoři: Petra Štrymplová , Iva Menšíková
Spustit audio