Jaromír Honzák: Nahrávky Scotta LaFara stimulovaly naši bojovou morálku

17. duben 2022

Legendární kontrabasista Scott LaFaro by se 3. dubna dožil 86 let. Zemřel bohužel v pouhých 25 letech při automobilové nehodě v roce 1961. I po mnoha a mnoha letech je mnoho posluchačů, na které jeho hra působí dojmem, že je ještě něco „za notami“, které hraje.

V roce 1983 vystoupila na jakémsi jazzovém koncertě ve Skotsku kapela basisty Nicka D’Angela. V obecenstvu byla i skupina deseti formálně oblečených mužů a žen. Byli to členové Skotského národního symfonického orchestru a přišli jen proto, že se doslechli, že leader kapely byl kdysi učitelem Scotta LaFara.

Hra Scotta LaFara byla zachycena zhruba na třicítce alb různých jazzových formací, včetně alb vydaných po mnoha letech. Nahrávka koncertu tria pianisty Billa Evanse z 25. června 1961, tedy několik dní před LaFarovou smrtí, se stala jedním z milníků jazzu a do dnešních dní je vzorem hry moderního jazzového tria. Nahrávka koncertu vyšla postupně na dvou deskách – nejprve Sunday At The Village Vanguard a poté druhá část koncertu na albu Waltz For Debby.

„Na tato alba se vážou mé, v tomto kontextu bizarní, vzpomínky spojené s vojenskou službou. Jedním z mých devíti spolubydlících na pokoji v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého, kde jsem začátkem osmdesátých let dva roky pobýval, byl saxofonista František Kop. Ten naši bojovou morálku stimuloval pomocí ranního rituálu, kdy se na plechovém stolku v čele místnosti roztočil Kopův kotoučový magnetofon Tesla a jednou z nahrávek, která tehdy zazněla pokojem, byl i tento legendární koncert. Tehdy jsem tyto nahrávky slyšel poprvé a znamenaly pro mě životní objev,“ vzpomíná Honzák.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.