Jaroslav Róna přivezl do Budějovic Měsíčního jezdce. Umění ve městě tentokrát ukáže paralelní vesmíry

4. červen 2023

Do ulic Českých Budějovic, ale i na další místa jižních Čech vtrhne Umění ve městě. Letní festival soch, instalací a intervencí ve veřejném prostoru předznamenává socha Měsíčního jezdce před českobudějovickou Rabenštejnskou věží. Právě tam jako prolog k celé akci začala výstava předního českého sochaře a malíře Jaroslava Róny.

Jaroslav Róna představuje v Českých Budějovicích řadu děl, která dosud nebyla k vidění. „Je to nová kolekce, protože jsem se po dlouhé době zase dostal k volné tvorbě. Tak se snažím co nejvíc vytvořit, aby se moje srdce zaradovalo. A tady je takový příjemný komorní prostor, docela pěkně to funguje s tou středověkou klenbou,“ říká.

Výstava Jaroslava Róny v Rabenštejnské věži a socha Měsíční jezdec budou součástí festivalu Umění ve městě. Ulice jihočeských měst, různá další místa a zákoutí oživí sochy a instalace už pošestnácté.

Čtěte také

„Letos máme téma paralelní vesmíry, protože teď se hodně skloňují témata umělých inteligencí a vůbec digitálního světa, který vstupuje do toho našeho reálného. Čím dál více se začíná stírat, co je realita a co je virtuálno,“ popisuje iniciátor festivalu a sochař Michal Trpák.

Někteří výtvarníci vytvořili nové dílo přímo pro České Budějovice. „Jedním z nich bude socha od Diany Winklerové, to bude takový pohled do vesmíru, do rozpůleného kamene,“ prozrazuje Michal Trpák.

Umělecká díla lidé uvidí na více než dvaceti místech. V Českých Budějovicích například tradičně na Piaristickém náměstí a Sokolském ostrově, po letech na Zlatém mostě a nově v parku v Dukelské ulici a v parku Háječek. Instalace budou ale i v Hluboké nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí, Lipně nad Vltavou, Vodňanech nebo Pasečné u Lipna.

Celý rozhovor s výtvarníkem Jaroslavem Rónou a sochařem a iniciátorem festivalu Umění ve městě Michalem Trpákem si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související