Jaroslav Šebek

28. září 2009

Hostem Lucie Výborné byl v pondělí dopoledne Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd ČR, který považuje za nejdůležitější odkaz svatého Václava "snahu provázat veřejnou angažovanost s etickým kodexem". V dopoledním vysílání však nemluvili jen o patronu českých zemí, ale i o návštěvě papeže Benedikta XVI. V úterý 29. září bude hostem Leo Kustoš, jeden z prvních hlasů Zelené vlny.

Kult svatého Václava se rozvinul už bezprostředně po jeho smrti. "Je to tím, že byly jeho ostatky přeneseny ze Staré Boleslavi do Prahy. Tím se úcta k němu rozšířila," vysvětluje Jaroslav Šebek. "Samozřejmě se přidávaly zázraky a všeobecná úcta," dodává.

Každá legenda totiž přidává příběhu svůj akcent a obraz, který upravuje do takové podoby, jakou ji chce mít. "I dnes se diskutuje o tom, kdy vlastně zemřel a jakou vypovídající hodnotu mají prameny jako Kristiánova legenda," popisuje Jaroslav Šebek dilemata svých kolegů specializujících se na středověkou historii.

Svatý Václav byl zavražděn roku 935 skupinou, v jejímž čele stál jeho bratr Boleslav, pravděpodobně kvůli jeho křesťanskému životu. "Jiní tvrdí, že šlo o mocenské spory," dodává Jaroslav Šebek a poukazuje i na komplikovaný vztah Václava a jeho matky Drahomíry, která byla představitelkou pohanského náboženství a nechtěla rozšiřovat christianizaci českých zemí.

Právě dnes se papež Benedikt XVI. poklonil ostatkům svatého Václava, a tak bylo na místě zmínit problematiku sekularizace Česka. "Dlouhodobě patříme mezi země nejvíc sekulární nejen v Evropě, ale i ve světě," připustil Jaroslav Šebek s tím, že papež přijel do České republiky právě proto, aby povzbudil církev.

"Církev nedokáže zcela srozumitelně komunikovat s veřejností," domnívá se Jaroslav Šebek. V komunikaci vidí jeden z největších problémů katolické církve v Česku. Zmínil zejména sporné otázky církevního majetku a soud o vlastnictví katedrály svatého Víta. "To jsou témata, která se vyrojí vždy, když se mluví o katolické církvi," připomněl Jaroslav Šebek.

Podle Jaroslava Šebka jde o přelomovou návštěvu, která je svým významem srovnatelná s návštěvou Jana Pavla II. "Katolická církev ztrácí své příznivce," zdůrazňuje hlavní problém. "Papež navíc přijíždí v době, kdy se začíná diskutovat o nástupci Miloslava Vlka," dodává s očekáváním důležitého kroku.

Poslechnete-li si celý záznam rozhovoru Lucie Bílé s historikem Jaroslavem Šebkem, dozvíte se, jak se dívá na vystoupení papeže na akademické půdě nebo co dalšího stojí za českým ateismem.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Šebkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio