Jásající hřbitov. Deníkové zápisky Jiřího Koláře čte Ondřej Brousek

8. srpen 2022

Jásající hřbitov psaný v období od 10. ledna do 10. listopadu 1950 je druhým oddílem sbírky Prométheova játra a Jiří Kolář v něm naplno rozvíjí postupy, se kterými se v předcházejících denících postupně seznamoval. Premiéru v podání Ondřeje Brouska poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Z Kolářovy sbírky Jásající hřbitov pro Český rozhlas připravila Lenka Veverková.
Účinkují:
Ondřej Brousek (deníkové zápisky)
Jan Meduna (básně)
Marie Štípková (komentář)
Dramaturgie: Petr Gojda
Zvukový mistr: Tomáš Pernický
Hudební design: Jan Trojan
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2022
Premiéra

Do svých deníků si básník, výtvarník, překladatel a sběratel umění Jiří Kolář zaznamenával své každodenní zážitky, úvahy, básně, sny, dopisy, různé postřehy a drobné detaily, ale také texty jiných autorů, novinové články a hovory lidí, které zaslechl na ulici. Hlavním tématem pro něj byl obyčejný život, často však každodennost prostoupilo jeho nutkání vyjádřit se k situaci politické, sociální či kulturní.

Kolář je především svědkem dění a deník byl nejpřirozenější formou jeho tvorby obzvlášť v letech poválečných, kdy mezi lety 1947 až 1950 vzniká deníková tetralogie – Dny v roce, Roky v dnech, Očitý svědek a právě Jásající hřbitov.

Jiří Kolář

Rukopis vznikal v období, kdy nebylo ani pomyšlení, aby kniha veřejně vyšla, četlo ji jen pár Kolářových přátel. Text byl ovšem zabaven při domovní prohlídce v bytě Václava Černého a autor byl následně zatčen a ve vazbě strávil devět měsíců. Prométheova játra vyšla v roce 1979 v samizdatu a v roce 1985 v nakladatelství Sixty-Eight Publishers v Torontu. Oficiálního vydání se sbírka dočkala až v roce 1990 v Československém spisovateli.

autoři: Lenka Veverková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související