Jazykové chyby v projevech hlasatelů

12. březen 2019

Jazykovou přípravu zaměstnanců ČRo má na starosti Oddělení vzdělávání, které pracuje i s podněty posluchačů.

Dobrý den.

Nevím, kam se obrátit s níže popsaným problémem v Českém rozhlase (ČRo). Myslím, že na ombudsmana?

Několik posledních let pozoruji, že velká část Čechů začíná mít problémy se skloňováním. Přitom se jedná i o starší lidi, kterým ještě před několika lety nedělalo skloňování problém. Smutné je, že se tento jev vyskytuje i v Českém rozhlase. Není to jen u hostů, ale i u hlasatelů, kteří jsou Češi a lze předpokládat, že v tom konkrétním případě mají text napsaný. Existuje v ČRo nějaká jazyková korekce psaných textů před jejich vysíláním?

Pro dokreslení dvě ukázky:

14. 2. v 6.50 Vltava  -  ...hudebně literární večer ...s texty s Mozartem spojené...

20. 2. cca 8.55 Dvojka - Se speciálním vydání týdeníku Ekonom daně zvládnete...

Takových příkladů najde pozorný posluchač několik za týden, možná i za den. Záleží na trvání poslechu. Co s tím? Na jedné straně jazykové koutky s panem Olivou, na straně druhé takové zásadní chyby od hlasatelů, jejichž mateřským jazykem je Čeština.

Děkuji za případnou odpověď a přeji vše dobré.

J. K.

__________________________________________________________________

Vážený pane inženýre,

děkuji Vám za dopis. Stejně jako Vám mi záleží na tom, aby Český rozhlas byl vzorem v užívání českého jazyka ve všech rovinách - gramatické, stylové, lexikální, ortoepické. Je zapotřebí zabývat se jednotlivými příklady, které pokládáte za prohřešky. Pokud je kritika oprávněná, dále s ní pracuji - předávám ji například Oddělení vzdělávání Českého rozhlasu, které má na starosti jazykovou přípravu zaměstnanců Českého rozhlasu.

Speciálního korektora kontrolujícího podklady pro hlasatele Český rozhlas nemá. Tuto funkci zastávají například editoři, kteří připravují texty zpráv. Chyby, na které upozorňujete, nepokládám za projev nedostatečné vzdělanosti, ale spíše stresové situace ve studiu při živém vysílání. Podle mého názoru neexistuje jednoduchý způsob, jak jazykovým chybám zabránit. Český rozhlas vysílá v souhrnu stovky hodin denně, značná část programu je vysílána živě, což samo o sobě zvyšuje míru rizika. Zpětná vazba, jakou představuje i Váš dopis, je bezesporu užitečná, protože upozorňuje rozhlasové pracovníky, jak citlivě veřejnost jazykové prohřešky vnímá.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio