JazzFest Brno 2019. Globální hvězdy a mladá generace. Purple Is The Color, The Abs, Peter Korman Quintet

24. leden 2019

Jeden z nejvýznamnějších českých festivalů, JazzFest Brno, zveřejnil kompletní program letošního ročníku, který se uskuteční v průběhu března a dubna. Svojí dramaturgií opět potvrzuje vůdčí postavení na české hudební scéně.

Vysíláme v 18:00 v rámci pravidelné řady Jazzový podvečer
NA STANICI ČESKÝ ROZHLAS VLTAVA

Opět vystoupí největší světové jazzové hvězdy, tentokrát John McLaughlin, Dianne Reeves, Branford Marsalis, Stanley Clarke, Billy Cobham, trumpetista Avishai Cohen nebo stále známější britští GoGo Penguin. JazzFest ovšem věnuje pozornost taky nastupující generaci; zčásti té, která kolem sebe v Brně začíná formovat novou a stále aktivnější jazzovou scénu.

Peter Korman Quintet

24. března vystoupí na pódiu klubu Alterna v rámci JazzFestu Brno Peter Korman Quintet se zbrusu novým albem Root System, které vyjde u slovenského vydavatelství Hudobný fond na přelomu února a března. Jejich hudba vychází z klasického modelu moderního jazzu a vědomě nebo náhodou jako by se přibližovala jemné hudební plasticitě česko-polských Inner Spaces, ovšem s výraznějším vkladem kontrabasu lídra kapely. V kvintetu Petra Kormana hrají další důležité osobnosti brněnské scény Marek Kotača na alt-saxofon, Radek Zapadlo na tenor-saxofon, Martin Konvička na piano a Kristián Kuruc na bicí.

Peter Korman Quintet. Zleva: Kristián Kuruc, Martin Konvička, Peter Korman, Marek Kotača, Radek Zapadlo

The Abs

Další nepřehlédnutelnou brněnskou hudební formací, která se představí na JazzFestu Brno 24. března 2019 v Alterně, je originální a chce se říci vtipné kytarové trio The Abs. Zformovalo se na brněnské jazzové katedře JAMU. Kapela sází na jednoduchost, muzikalitu a stylově se pohybuje ve sférách crossoveru country a podobných hudebních příměsí s jazzovou uvolněností. Do výrazné hry kytaristy Víta Beneše jako by prosakovala znalost stylu Johna Scofielda, ale zároveň i originalita. The Abs se na jedné straně pyšní jakoby upjatým oceněním, národní cenou soutěže Central European Jazz Competition, ale ve skutečnosti muzikanti fungují ležérně a neakademicky. Tuto stránku mimochodem umocňuje osmiminutový magický videoklip, který se před několika měsíci objevil na YouTube. The Abs hraje ve složení Vít Beneš (kytara), Michal Šelep (kontrabas) a Adam Síkora (bicí nástroje).

Purple Is The Color

31. března na JazzFestu Brno vystoupí další zásadní mladá formace, Purple Is The Color, která vznikla v Linci, tedy v nejprogresivnějším jazzovém městě našich jižních sousedů. Tři členové tohoto kvarteta jsou Češi: saxofonista Štěpán Flagar, basista Martin Kocián a bubeník Michał Wierzgoń. Čtvrtým je Rakušan, pianista a vedoucí kapely Simon Raab. Purple Is The Color se v Rakousku těší vzrůstajícímu zájmu, který začíná překračovat lokální hranice. Například rádio ORF Ö1 je loni nominovalo coby zástupce Rakouska do soutěže Euroradio Jazz Competition a přední rakouský saxofonista Harry Sokal angažoval Kociána s Wierzgońem do vlastní kapely. Dá se říct, že Purple Is The Color je bez přehánění aktuálně jednou z nejperspektivnějších středoevropských kapel. Má moderní zvuk a všichni členové jsou excelentními instrumentalisty, jejichž jediným úkolem jako by bylo neustálé udržování vlastní virtuozity a energie pod pokličkou, což se jim daří strhujícím způsobem. Svoji hudbu vydali v roce 2017 na debutovém albu Unmasked.

Spustit audio