Jdeme do baráku! S Kevinem Baconem a Strážci Galaxie nebude na Vánoce nikdo sám doma

2. prosinec 2022

Tonda rozdýchává smrt mistra trashové filmařiny Alberta Pyuna. Ještě víc než režisérskou verzi Cyborga s Jeanem-Claudem Van Dammem, kde se nás tvůrce snaží přesvědčit, že koukáme na hluboký artový film s křesťanskou symbolikou, miluje Zákeřnost. „Komorní snímek o ďáblovi sexu, který chodí po Zemi, má v kapse malou atomovku a svádí ženy, aby se s ním vyspaly, než bombu aktivuje a zničí planetu,“ popisuje dojatě Tonda. Mohou s takovým kalibrem soupeřit aktuální filmové novinky?

„James Gunn má o Vánocích nabito!“ napovídá Aleš, že režisér svátečních Strážců Galaxie přichystal fanouškům pořádný prezent. „Mimořádně povedenej speciál inspirovanej tím slavným vánočním speciálem Star Wars, kterej dodneška patří k vrcholům vánoční estetiky,“ vzpomíná na historický milník ironicky Vítek a Tonda přitakává, že George Lucas se za spojení s tímhle skvostem stydí pravděpodobně dodnes.

„Ale Strážci Galaxie, to je jinačí kafíčko! Boží zápletka s únosem nejlepšího herce Kevina Bacona. Vypadá trošku jako lednice,“ láká Aleš. „Guardians mají tu výhodu, že na rozdíl od Star Wars nemusí jít pro vánoční zápletku příliš daleko, protože Peter Quill neboli Chris Pratt během filmů několikrát tematizuje svoji touhu po Zemi, po Kevinu Baconovi. Vyprávění mýtů o Baconovi tvoří ‚running joke‘ těch celovečeráků a tady je to mistrovsky zužitkovaný,“ naznačuje Vítek, že se máme na co těšit.

Co provedla brněnská kentusačka? Kolik čepelí má mít meč? Zachytá si ještě v Kataru brankář Onana a nosí Ronaldo v trenkách pohotovostní pendrek? Jak se povedl dokumentární ponor režisérky Jany Ševčíkové do světa nevidomých? Vyrazila Alešovi dech Zapomenutá země, nejnovější film islandského režiséra Hlynura Pálmasona, nebo má radši jeho starší kousky? Je Michal Viewegh Tondův oblíbený filosof? Chodí Vítek na veřejnost zásadně s panzerfaustem? A odehnal s ním lásku, která se chystala přijít? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.