Je čas vánoční a další dechovky, které vás naladí do nadcházející sváteční doby

22. prosinec 2022

Ocitáme se na samém prahu Vánoc; svátků, které většina z nás považuje za nejkrásnější v roce. K této většině se řadím také, neboť mám opravdu rád ten čas zklidnění a předvánoční koncerty v kostelech, v kulturních domech nebo domovech pro seniory. Také se těším na setkání a setkávání, na která nebyl po většinu roku čas.

Nalaďme se tedy předvánočně – s Budvarkou a koledou Co to znamená. Vánoční píseň v úpravě Františka Domína zpívají Jana Mikulášová a Marie Svobodová.

Jihočeské dechovky už do konce roku mnoho akcí nečeká. Ale jistě se v mnoha obcích a městech dočkáme alespoň vánočního vytrubování. Několik příležitostí k setkání s dechovkami se ale ještě najde.

Doubravanka pořádá předvánoční posezení v pátek 23. prosince od 18 hodin ve Vadkově u Lhenic. Černovická dechovka zahraje taktéž 23. prosince odpoledne koledy v Obratani u kostela a večer pak na náměstí v Černovicích.

Kdo by chtěl zažít netradiční slavení svátku svatého Štěpána, může se vypravit do moravské obce Kobylí, kde je doma dechová hudba Lácaranka. Nejenže se zde bude konat od 20 hodin svatoštěpánská zábava, ale bude jí předcházet průvod po vsi, který zde má dlouholetou tradici spojenou s odvody a později – po zrušení povinné vojny – s hody. Jak to chodí v Kobylí, prozradí Lácaranka sama – prostřednictvím svých zpěvaček Jitky Lukášové a Michaely Šiprové. Valčík V Kobylí složil kapelník Lácaranky Pavel Svoboda, otextoval Josef Dofek.

Jubileum zpěvačky Ivany Brožové

15. prosince oslavila šedesátiny zpěvačka Ivana Brožová. Rodačka z Trutnova studovala na pardubické konzervatoři operní zpěv. Studia nedokončila, protože ji lákaly jiné žánry. V roce 1984 obsadila v Jihlavě v soutěži Hledáme nové talenty druhé místo, což odstartovalo její pěveckou kariéru.

Repertoár Ivany Brožové je velmi široký. Můžete ji vidět jako sólistku s mnoha dechovkami, ale zpívá i swing nebo náročnější skladby s Hudbou Hradní stráže a Policie České republiky. U tohoto tělesa se v 90. letech zformovala malá dechová hudba Formanka. Vedl ji Pavel Pelán a Ivana Brožová patřila s Ivanem Trnkou mezi její hlavní sólisty. Slavnou polku Mám ráda hajnýho se slovy od Zdeňka Svěráka natočila s Formankou sólově. Hudbu složil Jan Smolík.

Čtěte také

V předvánočním podvečeru se za okamžik přeneseme do Argentiny. Slavný muzikál Evita od Andrew LLoyd Webera patří mezi světově nejproslulejší. Nejslavnější píseň z něj – Neplač pro mne, Argentino – natočila i čerstvá jubilantka Ivana Brožová. Doprovodí ji Hudba Hradní stráže a Policie České republiky, pro kterou skladbu zaranžoval Antonín Mikulka.

V dechovkových pořadech Českého rozhlasu České Budějovice budete sytý hlas Ivany Brožové nadále slyšet velmi často, neboť kromě již jmenovaných orchestrů nahrávala s Dechovou hudbou Antonína Votavy, Elektrobandem, Hořovickou muzikou, Křídlovankou, Květovankou, Orchestrem Petra Finka, Plzeňskou dvanáctkou, Pražskými muzikanty, Staropražskou muzikou, Veselkou a Žatečankou. Nejnovější snímky pořízené s Křídlovankou uslyšíte již v příštím pořadu.

Na závěr těchto Dechovkovinek oznámí Rožmitálská Venkovanka a její bývalí sólisté Michaela Vitíková a Zdeněk Herman, že Je čas vánoční. Píseň složili Milan Baginský a Standa Tatar, milý text přidal Miloň Čepelka.

Spustit audio

Související