„Je to čas z říše snů,“ zhodnotil Petr Svoboda svůj výkon v cíli závodu v Kutné Hoře

14. září 2017

Překážkářka Zuzana Hejnová nejlepší světový čas v závodě na 110 metrů nezaběhla. Na středečním exhibičním atletickém mítinku v Kutné Hoře jí k tomu přitom chybělo jen několik setin sekundy. Diváci v Kutné Hoře ale jeden rekordní čas ve středu přece jen viděli. Zaběhl ho někdejší halový mistr Evropy Petr Svoboda.

„Ten čas je z říše snů,“ svěřil se Petr Svoboda v cíli. Času 13,10 setin sekundy na 110 metrů překážek - a navíc v protivětru - nejprve nevěřil. „Není to medaile, ale je to čas, který jsem si přál, má to pro mne obrovskou cenu,“ dodal.

Svobodův čas z Kutné Hory se ale do oficiálních tabulek počítat nebude. Zaběhl ho totiž ve speciálním závodě, kde proti sobě soupeřili ženy i muži. Atletky běžely na stejné dráze jako muži, akorát o 10 metrů méně. A právě jedna z žen, konkrétně Helena Jiranová, Petra Svobodu vyburcovala k mohutnému finiši. „Nechtěl jsem prohrát s holkou,“ přiznal Svoboda.

Vrcholem atletického mítinku byl překážkový závod žen na 200 metrů, v němž Zuzana Hejnová chtěla překonat nejlepší světový výkon. S časem 25, 81 sekundy jí ale dvě setiny scházely. „To mne mrzí, sakra … O kousek. Ale já to vylepším,“ slibovala v cíli.

Mítink v Kutné Hoře Zuzana Hejnová sama pořádala. Radost tak měla především z několika desítek dětí, které si zazávodily v různých disciplínách. „My hlavně chceme přilákat mládež ke sportu. A když s atletikou začnou, pak si můžou vybrat, jaký sport budou dělat. Když začnou chodit na stadion, třeba se mezi nimi objeví někdo šikovnej,“doufá Zuzana Hejnová, která v Kutné Hoře zároveň uzavřela letošní sezónu. Od října už se chce připravovat na tu příští.

autor: rok
Spustit audio