Je libo zvukový dort a neviditelné akustické dárky? Oslavili jsme 1.000.058. narozeniny umění

18. leden 2021

Po dlouhé době se oslava přesunula vlivem protipandemických opatření do rozhlasového studia a do éteru. V programu narozeninového vysílání se v neděli 17. ledna objevila akustická koláž od umělců z celé Evropy.

Moderace: Petra Kultová
Audio-moderace: Polina Khatsenka a Jan Trojan
Redaktor mezinárodního přenosu: Filip Novotný
Dramaturgie: Ladislav Železný
Zvukový mistr: Roman Kolliner, Adam Kowal
Režie: Ladislav Železný
Produkce: Lenka Radová

Narozeninový program jsme zahájili live performancí, založenou na online interaktivní spolupráci několika hudebníků z celé Evropy. Freq_wave projekt na jehož počátku stojí švédský umělec a kurátor Carl Michael von Hausswolff, je věnovaný vodě jako elementu. Je zároveň připomínkou, že naše současná zdravotní a hospodářská krize je neoddělitelně spjata s dlouhodobým klimatickým chaosem, sociálními nerovnostmi a nespravedlnostmi páchanými na životním prostředí. Zvukový projekt spojující odlišná místa ukázal, jak umění a kultura může odkrývat komplexnost degradace vody a jejího znečištění.

Z pražského studia se k této online performanci připojili hudebníci Geroge Cremaschi, Barry Wan a Polina Khatsenka. Mezi celkem dvanáct hudebníků (viz. zde) se také jako duo DARK MORPH připojil i autor celého projektu Carl Michael von Hausswolff společně s Jón Þór „JónsiBirgissonem, známého především jako frontmana formace Sigur Ros.

Alef tajný a zdánlivý (skupina studentů DAMU)

Své dárky umění přinesla také skupina studentů DAMU – Louis Traore, Antonie Formanová, Leontýna Jaků, Karin Bílíková a Matouš Fendrych s jejich původně divadelní performancí Alef tajný a zdánlivý, která vznikla jako klauzurní práce na katedře Alternativního a loutkového divadla pod vedením Jiřího Adámka a Roberta Smolíka. Zavedli nás do nevyzpytatelného světa, jehož obraz je jako klam v nepochopitelném vesmíru a provede nás cestou k hranici jeho poznání skrze hudební partituru, založenou na inspiraci knihou Alef J. L. Borgese.

Čtěte také

Zaznělo sólo pro syntezátor nazvané jedno nikoho v podání Jana Buriana, který svou skladbu uzpůsobil tak, že není možné jí zahrát znovu stejným způsobem. Zvuky syntezátoru vyvinul s tím, že při hraní na klávesách se budou náhodně měnit přímo pod rukama. Vznikne tím nutnost reagovat v tu danou chvíli a v dalším okamžiku už může být vše jinak. Ke své skladbě přikládá autorský manifest.

Není jedno nikoho! Je jedno nikoho!


manifest všeho, Jan Burian, leden 2021

Rozbalování narozeninových dárků slovem provází Petra Kultová, zvukem doprovodili Jan Trojan a Polina Khatsenka, která během vysílání připravila zvukový dort upředený z neviditelné vlny vypěstované na elektromagnetických polích.

Letošní oslava Narozenin umění proběhla v minimalistické verzi oproti těm minulým, které se odehrávaly pokaždé na odlišných místech za zvuku bujarého narozeninového křepčení například v prostoru Praha v Brně a v Moravské galerii, v experimentálním prostoru NoD, Moving image department ve Veletržním paláci NG Praha, v Divadle 29 v Pardubicích, nebo třeba v Kulturním centru Papírna Plzeň.

Tradice celosvětových oslav Narozenin umění vznikla 17. ledna, v roce 1963. Tehdy jeden ze členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, prohlásil, že umění se zrodilo před 1.000.000 let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. 10 let poté pak oslavil 1 000 010. narozeniny umění v Neue Galerie v Cáchách. Po Filliouově smrti v roce 1987 začali umělci slavit tento svátek v duchu „Nekonečné trvající sítě“ (The Eternal Network), trvalého propojení umělců na celém světe. Oslava se koná na různých místech světa. Umělci se připojují k nápadu a nabízejí své narozeninové dárky, o které se dnes můžeme díky možnostem vzájemného propojení prostřednictvím komunikačních médií podělit. Globální "narozeninový večírek umění" se tak snaží vytvořit atmosféru pohody a přitom si připomenout památku Filliova snu o věčném spojení umělců The Eternal Network.

Český rozhlas se ke globálním oslavám ART'S BIRTHDAY poprvé připojil v roce 2005 jako jedna z téměř dvacítky veřejnoprávních institucí z celé Evropy pod hlavičkou skupiny dramaturgů a producentů Euroradio Ars Acustica.

Spustit audio