Je to mimino pohodář, nebo je s ním něco špatně? Hlavně nesrovnávejte, radí dětská fyzioterapeutka

10. srpen 2022

„Existuje představa, co by mělo dítě v určitém věku zvládnout. Může v tom nastat určtité zpozdění – do toho vstupuje spousta faktorů. Každé dítě má svůj vývoj. Důležité je, aby to, co má umět, nedělalo špatně,“ říká Lucie Kaasová, která se věnuje fyzioterapii malých dětí. „Moje práce někdy začíná hned po porodu, když je miminko v břiše v nějaké nesprávné poloze.“

Jak na miminku poznáme, že je s jeho vývojem něco špatně? „Měl by si toho všimnout pediatr. Šest týdnů se neděje nic, dítě má svůj jakýsi oddechový čas. Pak přichází ke slovu polohování, například pokládání na břicho,“ popisuje fyzioterapeutka a upozorňuje: „Dítě patří na rovnou podložku. Jen ta mu nabídne prostor pro otočku a další dovednosti.“

Lucie Kaasová

Podle Kaasové je důležité, aby byli rodiče o zdravém růstu a vhodné manipulaci s dětmi dostatečně informovaní. „Celodenní šátek nebo polohovací lehátko jsou určitě špatně. A obrovský nešvar je předčasné posazování. Děti, které jdou do sedu a nemají předtím za sebou správný vývoj, mají často astma,“ upozorňuje fyzioterapeutka. „Informujte se, ale děti mezi sebou neporovnávejte, každé je jiné,“ dodává.

„I miminkům se někdy zablokuje krční páteř, včera jsem odblokovala pětiměsíčního kojence.“ Poslechněte si Houpačky s Lucií Kaasovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.