„Je to trochu 11. září naší generace.“ Studenti DAMU podpořili Ukrajinu protestem

25. únor 2022

Proti ruské agresi na Ukrajině protestovali už ve čtvrtek 24. února lidé v řadě světových metropolí, mimo jiné i v Praze na Václavském náměstí. Studenti DAMU také zorganizovali protest před budovou Divadelní fakulty. „Nemůžeme teď sedět ve škole a mít předměty nebo hrát divadlo,“ říká jedna z organizátorek akce Alžběta Nováková.

„Ukrajinskou vlajku?“ nabízí stužky v barvách Ukrajiny studenti před budovou Divadelní fakulty v Karlově ulici nedaleko Karlova mostu. Chtějí vyjádřit podporu Ukrajině a později se přidat k protestu, který se bude konat na Václavském náměstí. „Nejdřív se chystáme dojít na piazzettu Národního divadla, kde bude orchestr hrát v 17 hodin ukrajinskou hymnu, a pak půjdeme na Václavské náměstí,“ dodává Alžběta Nováková z Katedry alternativního a loutkového divadla.

Demonstrace proti válce před pražskou DAMU

„I když to žádné ruské tanky nezastaví, je důležité tady být. Tohle je trochu 11. září naší generace,“ říká student FAMU, který se o dění na Ukrajině delší dobu zajímá a sám je voják v aktivní záloze. Ještě před budovou fakulty se studenti učí zpívat ukrajinskou lidovou písničku Hej, sokoly. „Tak si to zkusíme ještě jednou,“ říká do megafonu studentka, která ostatní učí text i melodii písně. Na Národní třídě, cestou na piazzettu Národního divadla, už studenti píseň dokáží plynule zazpívat. Po minutě ticha začíná orchestr Národního divadla hrát ukrajinskou hymnu.

Pusťte si reportáž z akce, kterou studenti DAMU zorganizovali na protest proti ruské agresi a na podporu Ukrajiny

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.