Je vám 45 a víc? Můžete se registrovat k očkování proti koronaviru

11. květen 2021 11:01

Od úterý 11. května se můžou k očkování proti novému koronaviru hlásit i lidé od pětačtyřiceti let. Od příštího týdne pak ministerstvo zdravotnictví počítá s očkováním čtyřicátníků.

V Česku žije zhruba 840 tisíc lidí, kterým je 45 až 49 let. Asi šestina z nich navíc už minimálně jednu vakcínu aplikovanou má, protože patří do některé priroritní skupiny. Tu tvoří vybrané profese a chronicky nemocní, kteří spolu se staršími ročníky mají v registračním systému přednost. Až po nich termíny postupně dostávají další věkové skupiny například i podle toho, kolik zbyde volných vakcín.

Očkování čtyřicátníků a mladších ročníků

Od příštího týdne dostane možnost registrovat se do systému na očkování taky věková skupina nad 40 let. Půjde zřejmě o poslední případ, kdy se ta věková kategorie sníží po pěti letech, pak by se mohl registr otevřít pro lidi už od 16 let.

Kdy se budou moct očkovat děti?

K očkování věkové kategorie 12+ potřebuje ministerstvo zdravotnictví souhlas patřičných úřadů s tím, jestli je možné vakcínu bezpečně používat právě pro tuto věkovou kategorii. Počítá se ale s tím, že by to mohlo být už během července a srpna.

„Musíme počkat na to, jak rozhodne Státní ústav pro kontrolu léčiv na podkladě rozhodnutí Evropské lékové agentury. Já jsem optimista, dovedu si představit, že už o prázdninách bude možnost očkovat i tuto věkovou kategorii,“ uvedl po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger za hnutí ANO.

Dosud zdravotníci aplikovali přes 3.5 milionu dávek vakcíny, plně naočkováno je v Česku přes milion lidí. V Česku se očkuje od konce prosince.

autoři: Jana Švecová , David Hamr , jbi , reČRoL
Spustit audio

Související