Je zásadní, aby pozůstalý rodič byl objednavatelem pohřbu, říká máma, která ovdověla v 31 letech

24. květen 2023

„Většina ovdovělých, kterým se snažíme pomoct, jsou mladí lidé, rodiče do pětačtyřiceti let. Přicházejí ale i starší, třeba otcové, kteří mají malé děti z druhého manželství. Pomáháme všem ovdovělým rodičům s nezaopatřenými dětmi,“ říká Petra Glosr Cvrkalová, ředitelka Nadačního fondu Vrba.

„Když do vašeho života vstoupí závažná nemoc, vždycky doufáte, že to budete zrovna vy, kteří to vybojují se šťastným koncem. A pak je ještě jiná kapitola, kdy vás smrt partnera nebo partnerky zaskočí z vteřiny na vteřinu, v momentě, kdy máte malé děti nebo kdy děti čekáte,“ popisuje Petra.

Když Petra sama náhle před několika lety ovdověla, bylo jí 31 let. „Zaskočí vás to, paralyzuje, nepočítáte s tím. Jako třicátník logicky nevíte, co se v takových chvílích dělá a na koho se máte s čím obrátit,“ vzpomíná.

Nadační fond Vrba staví podle Glosr Cvrkalové svoji pomoc na praktických úkonech. „Na tohle si dej pozor, tohle musíš udělat jako první, čeká tě dědické řízení atd. – tohle mi nikdo neřekl. A času máte málo, potřebujete mít taky prostor pro truchlení,“ vysvětluje. Co radí pozůstalým rodičům ze všeho nejdřív? „Je zásadní, aby rodič, který přežil, byl objednavatelem pohřbu.“

„Zachránilo mě, že každý z nás měl svůj účet.“ Poslechněte si Houpačky s Petrou Glosr Cvrkalovou o situaci ovdovělých rodičů a o tom, co skutečně potřebují.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.