Jeden přemýšlel o křížení s kočkou, druhý trávil volný čas v rakvi. Omeletky Haliny Pawlowské

14. březen 2021

Víte, kdo ze slavných amerických spisovatelů byl velkým příznivcem půstu nebo býčích zápasů? Víte, kdo řídil sanitku na italské frontě nebo pracoval jako námořník na řece Mississippi? Poslechněte si Omeletky s Halinou Pawlowskou a Ivo Šmoldasem.

Mark Twain se narodil v roce 1865, když se na nebi objevila Halleyova kometa. A předpověděl si, že zemře, až se kometa vrátí. Vrátila se v roce 1910 a Mark Twain doopravdy toho roku zemřel.

Původně se jmenoval Samuel Langhorne Clemens. Mark Twain byl jen jeden z mnoha pseudonymů, který v námořnické terminologii znamenal dva sáhy hluboko. Samuel si ho oblíbil, když pracoval na parnících na Mississippi. Doufal, že se vypracuje na kapitána.

Byl vynálezcem a přítelem Nikoly Tesly. Patentovat si nechal tři vynálezy. Psal pro děti, ale více než děti miloval kočky. Říkával, že kdyby se člověk mohl zkřížit s kočkou, lidské rase by to velmi prospělo, ale tu kočičí by to hodně pokazilo.

Zhmotnění testosteronu

Nositel Nobelovy ceny za literaturu, lovec, chlap jako hora Ernest Hemingway začal jako děvčátko. Jeho matka totiž toužila po druhé dceři, takže oblékala Ernesta do dívčích šatů, česala ho jako holčičku a všem ho představovala jako svou dceru Ernestinu.

Hemingway žil více jak třicet let na výsluní jako nejslavnější americká celebrita. Miloval býčí zápasy a africké safari. Málokdo by s ním ale měnil. Přežil čtyři automobilové a dvě letecké havárie a pět válek. Na italské frontě přežil útok na sanitku, kterou řídil. Celý život trpěl depresemi. Poslední roky trávil pod sedativy, aby si nevzal život. Jeho žena Mary mu zamkla všechny jeho zbraně. Bohužel ale klíč našel a zastřelil se.

Za klidem do rakve

Románu Kdo chytá v žitě, který dodnes inspiruje rozhořčenou mládež po celém světě, se stále prodává více než 250 000 výtisků ročně. Jeho autor J. D. Salinger prý většinu svého volného času trávil v organické rakvi, což byla bedna velikosti člověka ze dřeva a kovu a údajně byla akumulátorem životní energie.

Salinger se nikdy nesmířil se svými židovskými kořeny, což došlo tak daleko, že si vzal nacistku. Dívka se jmenovala Sylvia, byla dcerou nacistického německého důstojníka a manželství trvalo jen pár měsíců. 

Tvrdošíjně odmítal prodat práva na zfilmování kterékoli ze svých knih. Jeho závěť obsahuje ustanovení, které to znemožňuje i po jeho smrti. Možná o to více pochopitelný je jediný jeho známý výrok: V mém nepublikování je nádherný mír.

V Omeletkách se ještě dozvíte, kdo ze slavných spisovatelů štěkal na večírcích jako pes. Proč by měl každý spisovatel napsat podle Ivo Šmoldase jen jednu knihu. Nebo jaké filmové tipy si pro Vás připravil Vašek Šanda.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související