Jediná obec v Olomouckém kraji bez voleb. V Líšné na Přerovsku nikdo nekandidoval. Kdo teď vesnici povede?

24. září 2022 14:05

Líšná na Přerovsku je jedinou obcí v Olomouckém kraji, ve které se v pátek a sobotu nekonaly komunální volby. Důvodem je to, že nikdo z tamních obyvatel nepodal kandidátku. Vesnici proto bude prozatím řídit ministerský úředník.

Líšná je malá obec nedaleko Přerova, která má asi 260 obyvatel a 123 domů s číslem popisným. Mají tu školku i obchod. „Konec světa to určitě není. Je nám tady dobře, žije se nám tu krásně. Je to v blízkosti lesů. Dostupnost je horší, ale co se týče obchodu, dneska všichni jezdí za nákupy do města. Myslím si, že ten klid, který tu máme, za to stojí,“ říká nezávislá starostka Hana Lounová.

Nynější starostka v obci nebydlí, proto už nekandiduje

Ta vedla obec tři volební období, tento rok se ale rozhodla kandidátní listinu nepodat. Proč? „Ráda bych, aby se obec zase posunula trošku jiným směrem, protože já tady působím už 12 let a posledních devět let v obci nebydlím. A myslím si, že starosta by měl v obci bydlet a měl by tady s lidmi žít a být součástí té komunity. A já se z ní už trošku ztrácím a to není dlouhodobě v pořádku,“ vysvětluje své rozhodnutí Lounová.

„Já tady působím už 12 let a posledních devět let v obci nebydlím. A starosta by měl v obci bydlet.“
Hana Lounová, současná starostka Líšné

Nového lídra pro Líšnou se ale najít nepodařilo. Líto je to i uklízečce ze zdejší mateřské školky Zdeňce Zmeškalové. „Je to divné. Tolik lidí se pořád hlásilo, že chtějí dělat starostu a teď najednou ve finále nic. Do zastupitelstva se prý hlásí hodně lidí, ale na starostu jestli si nikdo netroufal?“ pokládá si řečnickou otázku.

Obec od října povede jako správce ministerský úředník. Dodatečný termín voleb stanoví ministerstvo vnitra. Konat by se měly v lednu. Starostka Lounová věří, že se nové vedení obce podaří najít. „Určitě ano,“ uzavírá.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio