Jedna prastará bylinková specialita z Krkonoš a historie velikonoční kuchyně našich nejvyšších hor

10. duben 2022 09:18

Velikonoce jsou za dveřmi a do jejich historie i kuchyně se vydáme v Krkonoších. Z Květné neděle nahlédneme do nadcházejícího velikonočního týdne a přidáme i jednu prastarou bylinkovou specialitu z našich nejvyšších hor.

Čtěte také

Máme Květnou neděli a před sebou barevný týden. Modré pondělí, Šedé úterý, Černou nebo Škaredou středu, Zelený čtvrtek.

„Květnou nedělí nastávají takzvaný Pašijový týden. A z toho jsou nejvýznamnější tři dny, Zelený čtvrtek, Velký Pátek a Bílá sobota. Leckde se píše o tom, že na Zelený čtvrtek se jedly zelené pokrmy, ale ono to vzniklo zřejmě z německého Greinendonnerstag, tedy Lkavý čtvrtek,“ říká historik Jan Luštinec.

Čtěte také

„Má to svoji logiku, protože se připomíná Poslední večeře páně, ale Němci si to zkomolili na Greinendonnerstag a my jsme to převzali. Takže Zelený čtvrtek. Nesmíme zapomenout, že zdejší kraj je chudý, tedy ke cti přišly veškeré bylinky, které nesměle už ve velikonočním období vyrážely ze země.

Na Zelený čtvrtek zelená jídla v německé i české části Krkonoš. Grüne Soße se tak přímo jmenuje. A jak ví překladatelka Marcela Paulů, udržela se zde tato omáčka dodnes.

„Grüne Soße je specialita Velikonoc. Němci vyrazí na trh, protože například v Hesensku se bylinky na Grüne Soße prodávají ve svazečku, mělo by jich být sedm. Co my už například příliš nepoužíváme v naší kuchyni, to je brutnák. Ten můžeme nahradit pampeliškou.

Čtěte také

„Určitě řeřicha, trošku petržele, kopr, meduňka, hodně šnytlíku a šťovík. U nás teď najdete možná někde v lese divoký šnytlík, možná už trošku vyráží už šťovík. Potom jistě kopřivy, zkrátka bylinky, které tomu dají to správné gró. Prostě sesbíráme, co se kde dá.

A zhruba postup? Vejce natvrdo uvařit a pokrájet. „Půl velké mísy musí být nejdříve bylinek. Kysaná smetana, hodně soli, aby to mělo chuť. Protože se to jí s loupanými bramborami, Pellkartoffeln. Pepř a hořčice, to je vše. Děti to milují, každé jaro musím dělat aspoň třikrát Grüne Soße, usmívá se Marcela Paulů.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související