Jedna výrobna ústeckého TONASa lehla popelem

7. listopad 2002

Ranní požár v areálu ústeckého holdingu Tonaso způsobil škody za zhruba 30 miliónů korun. Oheň zachvátil jeden z provozů společnosti Cheva, která se zabývá výrobou čistých chemikálií. Hasiči vyjeli k požáru krátce před devátou hodinou. Podle operačního důstojníka ústeckého hasičského sboru Jaroslava Pospíšila šlo o standardní požár, který neohrozil zdraví lidí, bydlících v okolí Tonasa.

"Zasahovalo 5 jednotek. Lokalizace byla nahlášena v 10:28 a likvidace proběhla ve 13:03. K žádnému zranění nedošlo." Ze čtyřpodlažní budovy provozu společnost Cheva zbyla jen těžce poškozená konstrukce. K výši škod se vyjádřil ředitel společnosti Jaroslav Brož: "Bylo poškozeno vnitřní gastrologické zařízení. Nevím, jakého objemu škod to skutečně dosáhne. První odhad majitelů je někde okolo 30 miliónů korun. Další škody vznikly na uskladněném výrobku na rozpracovaném produktu, který byl znehodnocen vodou."

Podle Brože hořelo v jednom z provozů společnosti Cheva, kde se vyrábí chlorid vápenatý, posypová sůl. "Je to běžná chemikálie, která není nijak životnímu prostředí ani zdraví nebezpečená. Požár vznikl pravděpodobně od sváření při opravě provozu. Výroba bude odstavena podle mého názoru na několik týdnů."

Společnost Cheva je stoprocentně vlastněná holdingem Tonaso. Vyrábí čisté chemikálie, chlorid vápenatý, uhličitan vápenatý, hydroxid vápenatý a bikarbonát.

autoři: ark , vma
Spustit audio