Jedni čtenáři chtějí být překvapováni, druzí chtějí číst, co už znají, tvrdí knihkupec Pavel Bažant

12. prosinec 2022

Je prokázáno, že čtení má na člověka blahodárný vliv. Vzdělává nás, zaměstnává mozek, ale také umožňuje relaxovat a odbourávat stres. Jaký žánr je momentálně nejpopulárnější, jak vybrat správnou knihu, jejíž čtení pro nás bude hluboké a bude mít smysl? Proč by kniha neměla chybět pod žádným vánočním stromečkem?

Knihkupec Pavel Bažant hovoří v naší radioporadně o knižních novinkách pod stromeček. Co udělá radost?

Poznáte z mluvy člověka, který čte?
Myslím si, že ano, má lepší vyjadřování. Neplete se, že je v knihkupectví a nikoliv v knihovně, to se také stává dost často. Ale dříve to bylo poznat víc. Řekl bych, že dnes je to takové neutrální. Nejsem si úplně vždy jistý.

Mám rád prosinec, protože se něco děje, hodně lidí přichází nakupovat. Do knihkupectví vstoupí i lidé, kteří tam nejsou často k vidění.
Pavel Bažant, knihkupec

Vědkyně Anežka Kuzmičová říká, že knihy trénují náš morální sval. Což je určitě důležité, ale co člověk, to jiný styl čtení a jiné potřeby. Největší skupinu prý tvoří lidé, kteří se vžívají do hlavní postavy, prožijí s ní naplno její příběh. Je tedy podle vás důležité vědět, jaké jsou ty naše osobní potřeby?
Asi ano. Pokud si půjdu koupit knihu pro sebe, tak bych měl vědět, jak jsem uspořádán vnitřně a co od té knihy čekám. Pamatuji si, že slavný spisovatel George Orwell říkal v nadsázce, že jsou jen dva druhy čtenářů. Ti, kteří chtějí, aby je kniha překvapovala. A druzí, kteří nechtějí být překvapeni. Chtějí číst to, co už vlastně skoro vědí a jen si to utvrzují.

Čtěte také

Jak to máte vy?
Jsem spíše ten první případ. Samozřejmě se rád o něčem poučím, a co vím, tam chci jít do hloubky. Ale stále mám radost z toho, když mě kniha nebo nový autor překvapí. Mám to rád.

Věříte, že když budeme kvalitní knihu číst několikrát, že v ní pokaždé najdeme něco jiného?
Může se to stát, ale je to záležitost jen některých knih. Pořád mě stejně překvapují, četl jsem některé tituly třeba i šestkrát. A pořád je to pro mě silný zážitek. Ale u některých jiných knih už druhé a třetí čtení není tak silné.

Vedete si čtenářský deník?
Ano. Tedy nezapisuji si vše dopodrobna, ale jen takové malé poznámky. Ale vedu si to, protože chci vědět, co jsem vlastně prožil ten daný rok z čtenářského hlediska. A druhá věc je, že někdy se k tomu rád vrátím a trošku své poznámky hodnotím. Takže to není klasický čtenářský deník, ale píši si poznámky.

Čtěte také

Kolik knih za rok přečtete?
Zhruba 60 až 80. Počítám jak útlé knížky, tak velké romány. Je to jak který rok, prostě podle toho, do čeho se začtu. A samozřejmě pokud ten rok vycházejí knihy, které mne zajímají, a mají třeba 600 stránek, tak je toho potom méně.

Kniha patří stále k nejčastějším vánočním dárkům. Máte rád prosinec?
To je těžká otázka. Ale mám rád tento měsíc, protože se něco děje, hodně lidí přichází nakupovat. Jsem tedy onoho 24. prosince hodně unavený, to je pravda, ale zároveň mám radost, že do knihkupectví přicházejí i lidé, kteří tam nejsou tak často k vidění. To znamená, že jim musíte více poradit, ale to mě baví, rád se zase trošku předvedu. Tedy prosinec mám rád, ano.

Čtěte také

Poznáme dobrou knihu podle toho, že si ji i po letech vybavíme do detailů?
Řekl bych, že důležitou knihu pro nás poznáme a pamatujeme si ji. A většinou to bývá dobrá kniha, protože pokud by to byla s prominutím blbost, tak si ji asi nezapamatujete. Tedy většinou to bývá dobrá kniha a zároveň, a to si myslím, že je ještě důležitější, je to důležitá kniha pro nás.

Co byste přál sobě i ostatním čtenářům nejvíc?
Přál bych jim, aby si kupovali knihy nebo chodili do knihoven. Aby si vybírali tituly, které jim budou opravdu konvenovat, budou s nimi spokojeni. Aby si nevybírali špatně, protože samozřejmě, co si budeme vykládat, jsou i některé knihy špatné. Tedy výběr je důležitý. Ideálně je zajít se poradit do knihovny nebo si popovídat s knihkupcem.

Celou knižní radioporadnu s knihkupcem Pavlem Bažantem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.