Jedno z nejstarších měst budoucnosti je Masdar, utvářet ho pomáhají i Češi

Ambiciózní plán na výstavbu města budoucnosti v Abú Dhabí vznikl už v roce 2006. Dnes má Masdar na dva tisíce obyvatel a stále se rozrůstá. Naposledy s podobnou ideou přišla japonská Toyota.

Představa byla jasná – město bez aut, plné technologických novinek, šetrné k vodě a energeticky závislé výhradně na obnovitelných zdrojích. Původně projekt štědře podporovala vláda, ale dnes se Masdar musí spoléhat hlavně na vlastní zdroje. Také proto se prý výstavba zpomalila.

Lukáš Sokol, šéf místního oddělení pro udržitelné plánování ale říká, že město má dnes asi dva tisíce obyvatel a výstavba stále pokračuje. Některé nemovitosti financují cizí developeři nebo nadnárodní firmy.

Český mobiliář a ulice po větru

Celé město je navrženo tak, aby efektivně pracovalo s prostředím, ve kterém se nachází. Proto jsou například ulice (kterými se prohání autonomní mikrobusy) projektovány takzvaně „po větru“, aby v nich nestál horký vzduch.

S podnebím se snaží pracovat i architekti: „Celá budova je nakloněna opačným směrem. To nám umožňuje mít větší veřejné prostory, které jsou skoro pořád ve stínu,“ popisuje jedno z řešení Sokol.

Nachází se tu třeba také větrná věž. Ta sbírá chladnější vzduch, kterým klimatizuje některé prostory. A v neposlední řadě zdobí ulice Masdaru český mobiliář z moravských Bílovic – odpadkové koše, popelníky, stojany na kola… V budoucnu by je prý mohly doplnit i české chytré lavičky.

autoři: Petr Kološ , marz
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.