Jednooký válečník z Trocnova táhne víc než vloni. Památník Jana Žižky se chystá vybudovat archeoskanzen

15. červenec 2020

Loupežník, zapálený husita a chrabrý vojevůdce stojí na konci dlouhé louky obklíčený vozovou hradbou z balíků slámy. Cesta k patnáct metrů vysoké žulové plastice vede lipovou alejí, lesík je ale plný vzrostlých dubů. A nové se sází. Dub je důležitým symbolem, pod ním se podle legendy Jan Žižka narodil. Letos jeho údajné rodiště podle odhadů navštíví víc než 25 tisíc.

„Je to nádhera, hlavně ten park a vůbec celý areál,“ chválí si výlet Jiří Havlíček, který přijel s manželkou z Kraslic na Sokolovsku a neúnavně fotografuje zajímavosti z výletu.

Nová expozice v památníku Jana Žižky v Trocnově

Okruh začíná u Památníku Jana Žižky, což je selské stavení v příjemné zahradě, kde najdete také muzeum. „Museli jsme odložit řadu akcí, ale sezóna vypadá i tak dobře,“ pochvaluje si správce památníku Miroslav Petrovský.

Pro děti ideální výlet

Areálem vede asi kilometrový okruh od muzea k soše, dál ke kamenné mohyle a několika malým rybníkům, z nichž jeden se jmenuje Žižkovák.

„Pro děti to je ideální, není to moc dlouhé a v muzeu se aspoň něco dozvědí z husitské historie,“ pokyvuje hlavou třicátník Petr ze Zábřehu, který se s rodinou ubytoval v Třeboni a objíždí zajímavé cíle.

Archeoskanzen na obzoru

Vizualizace archeoskanzenu, který má vzniknout nedaleko areálu Jana Žižky v Trocnově na Českobudějovicku

Muzeum ukazuje tradiční husitskou výzbroj, vévodí mu osedlaný kůň a texty pod obrázky popisují Žižkův život s vysvětlením, jakou roli mu přisuzovali v různých obdobích různí historici a různé režimy.

Celý památník se rozkládá pár kilometrů za Trocnovem v lese, kam vede úzká asfaltová cesta. Právě lokalita dělá z celého areálu skvělý cíl, kde je klid a pohoda. „Do čtyř let tady chceme postavit archeoskanzen. Dostali jsme na to 48 milionů korun a už jsme vybrali firmu. Bude to mimořádně zajímavá stavba,“ slibuje správce Petrovský.

Slavnosti jsou trhák roku

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

U památníku mezi stromy stojí dřevěná restaurace, která na své nejlepší časy teprve čeká. Obsluha se omlouvá, že může nabídnout už jen párky. „Uvařila jsem deset jídel a hned jsem je prodala. Víc nedělám, někdy si dají oběd jen dva lidé a pak to jíme tři dny,“ vysvětluje žena za výčepním pultem.

Plno tu bývá především při různých akcích, slavnostech a oblíbených divadelních představeních. „Na divadlo sem chodí dvě stě lidí,“ vysvětluje Miroslav Petrovský a odhaduje, že největší letošní akcí budou Trocnovské slavnosti, které se konají 19. září.

autoři: Ľubomír Smatana , and
Spustit audio

Související