Jeho Strýčka Rudiho v Lidicích odmítali, nyní se Richter vrací jako nejdražší současný malíř do Prahy

Palác Kinských na pražském Staroměstském náměstí se pomalu plní obrazy i fotografiemi jednoho z nejvýznamnějších, ale určitě nejdražšího umělce současnosti, Němce Gerharda Richtera. Jeho výstava patří k nejsledovanějším kulturním událostem roku v České republice, začíná příští týden.

„Výstavu jsme koncipovali společně s Gerhardem Richterem,“ říká ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt. Právě díky této spolupráci galerie získala pro velkou retrospektivní výstavu i řadu stěžejních děl z umělcova majetku.


Výstava Gerharda Richtera začne za osobní účasti 85letého výtvarníka 26. dubna v Paláci Kinských v Praze.

Na výstavě v Paláci Kinských v Praze bude například i jediný obraz z českých veřejných sbírek – Strýček Rudi, který malíř v roce 1967, když byl ještě drážďanský rodák prakticky neznámý, věnoval Památníku Lidice. Obraz německého důstojníka a Richterova skutečného strýce působí v nacisty vypálené obci jako lehká provokace, dnes by však měl obrovskou cenu. Není sice na prodej, ale stylově podobný kus drážďanského rodáka se v roce 2013 v New Yorku prodal v přepočtu za 740 milionů korun.

Gerhard Richter: Strýček Rudi (Onkel Rudi), 1965, olej na plátně, 87 x 50 cm (Památník Lidice)

Expozice je tedy složena převážně ze zápůjček ze zahraničí. „Z institucí typu Tate Modern v Londýně, Luis Vuitton v Paříži, Staatlichen Museen v Berlíně a celé řady dalších,“ dodává ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Obraz za více než půl miliardy korun

Organizátoři se v Paláci Kinských nesnažili zmírnit historické prvky prostoru, ale spíše naopak.

„Některé místnosti necháváme s otevřenými okny, které budu zatemněné bílou látkou. Ta bude umožňovat vnímat to, co je v plenéru za okny. Necháváme také odkryté krby, které interiér silně doplňují,“ dodává Jiří Fajt.

Gerhard Richter patří k nejdráže prodávaným žijícím výtvarníkům, například v březnu tohoto roku se na aukci v Londýně prodal jeho obraz Ledovec na více než půl miliardy korun, a stal se tak dosud nejdražší vydraženou krajinomalbou na světě.

Nejmladším dílem pražské retrospektivy bude cyklus drobnějších expresivních abstraktních obrazů z roku 2016. Richter se inspiruje hodně každodenností, ale i starými mistry, například romantickými krajinomalbami. Maluje obrazy abstraktní i hyperrealistické a odmítá tvořit jediným stylem. Často kombinuje malbu s fotografií. V roce 1951 byl přijat na Akademii v Drážďanech. Jeho první významnou zakázkou byla nástěnná malba pro muzeum hygieny v Drážďanech roku 1958. Později po Richterově emigraci byla přemalována. Roku 1995 získal Wolfovu cenu za umění, o dva roky později cenu Praemium Imperiale.

autor: zuf
Spustit audio