Jen tak poslat peníze na Ukrajinu? K tomu mám velkou nedůvěru, varuje před převodem zmrazeného ruského majetku Ukrajině Cyril Svoboda

11. leden 2023

Estonsko jako první země Evropské unie převede zmrazený ruský majetek na Ukrajinu. Jak by měl Západ naložit se zmrazenými prostředky Ruské federace? Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) varuje před unáhlenými řešeními jednotlivých aktérů a jejich právními dopady, analytik Pavel Havlíček estonskou iniciativu vítá.

„Česko by mělo hledat cesty, jak tento model replikovat, protože potřeby Ukrajinců je potřeba naplnit co nejdříve. Ano, hledejme společné evropské řešení, ale Česko může být dalším hnacím motorem takovéhoto společného řešení,“ uvádí v Pro a proti analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

Čtěte také

Ředitel Diplomatické akademie Cyril Svoboda upozorňuje, že skvělým výsledkem Putinovy agrese je jednota Evropské unie i NATO. „Vše, co by tuto jednotu rozbilo, je chybné. Nečekat na evropské řešení a poslat ruské prostředky Ukrajině začne drolit jednotu EU.“

„Měl by vzniknout celoevropský fond a z něj se mohou financovat také aktivity na Ukrajině. I poválečný Marshallův plán pro obnovu Evropy měl velmi striktní podmínky, Američané pečlivě hlídali, aby peníze někdo nerozkradl. Jen tak poslat peníze na Ukrajinu, k tomu mám velkou nedůvěru,“ dodává Svoboda.

Pokud máte zemi ve válce, která potřebuje každé euro či dolar, tak nemůžete pochybovat o tom, zda byly tyto prostředky dobře vynaloženy.
Pavel Havlíček

„Evropa už ale peníze na Ukrajinu posílá,“ připomíná analytik. „Bylo to třeba těch pověstných 18 miliard eur, které blokovalo Maďarsko a do poslední chvíle se o nich jednalo. Pokud máte zemi ve válce, která potřebuje každé euro či dolar, tak nemůžete pochybovat o tom, zda byly tyto prostředky dobře vynaloženy.“

Pavel Havlíček, analytik

Svoboda souhlasí, že kdo způsobil škodu, musí ji nahradit. „Mám pochybnosti o právních možnostech, protože Ruská federace hned zažaluje státy, které pošlou její peníze Ukrajině. Proto jsem pro řešení právní a fondem, protože Rusko může arbitráže vyhrát. Takže řešení může být jen jednotné, nebo bude špatné.“

Šermovat se zabavením majetku oligarchů vidím jako komplikované.
Cyril Svoboda

„Zmražené prostředky Ruské centrální banky činí přibližně 300 miliard v eurech nebo dolarech, které jsou uložené v Německu, Francii a tak dále. Daleko složitější otázka jsou soukromé zdroje ruských oligarchů zmražené na účtech, jachty a tak dále, to bude mnohem citlivější,“ vysvětluje Havlíček.

Cyril Svoboda

Je nutné rozlišit majetek Ruské federace a majetek soukromý. „Jakmile se bude zabírat majetek ruských oligarchů, začnou se klepat strachy i ti z dalších zemí, z nichž ne všichni nabyli majetek legálně. Zde budeme narážet i na odpor evropských zemí, protože oligarchové se spojí,“ předpovídá Svoboda.

Havlíček potvrzuje, že soukromé vlastnictví je jiná věc než zmražené prostředky Ruské centrální banky. „Prostředky oligarchů jsou do 20 miliard, což je jen zlomek z těch zmíněných 300 miliard. Zde se pohybujeme v mimořádných podmínkách, proto také musí být aplikovány jako mimořádné právní prostředky na celoevropské úrovni.“

Čtěte také

„Způsobí-li stát škodu, nemusí se mu prokazovat zavinění a majetek Ruské centrální banky tedy může být použit. To ale neplatí pro soukromé osoby. Těm musíme prokázat porušení práva a příčinou souvislost mezi vznikem škody, ale podporovat prezidenta republiky není trestný čin. Proto šermovat se zabavením majetku oligarchů vidím jako komplikované,“ varuje Cyril Svoboda.

Zrovna Česko by prý mělo ve zmrazení ruského majetku dělat více. „Ruští vlastníci se často zbavili majetků, prodali je svým partnerům nebo se jinak vyvázali. Implementace sankcí musí být u nás důslednější. Investigace ukazuje, že jsme dekády fungovali jako pračka na ruské peníze. Ale máme právní stát, ochranu soukromého vlastnictví, což je problém právě pro tyto situace,“ konstatuje Pavel Havlíček.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , oci

Související