Jen tak se trochu toulat po Stezce Českem. Výstup na Čerchov je nekonečný, ale s krásnými výhledy

16. červenec 2022

Stezka Českem, po které se z Aše ubírají reportéři Radiožurnálu, vede severní trasou přes Krušné Hory a jižní Českým lesem přes Chodsko. A právě tam se pohybuje reportér Radiožurnálu Lubomír Smatana a má za sebou i výšlap na vrch Čerchov, který je dominantou Domažlicka.

Maliny dokonce sem tam dokonce i dozrávající borůvky sbírají na Stezce Českem Marcela s Jakubem. Mladý pár z Prahy nemá cíl, ustelou si na mechu, než se setmí a kam dojdou, ani pořádně netuší. I tak se dá putovat na Stezce Českem.

Čtěte také

„My se tak touláme. Přespali jsme u Staré vody, a co nás čeká, nijak neřešíme,“ říká Jakub a nadhodí si těžký batoh. Dominantou Chodska je vrch Čerchov (1042 m.n.m), kterou ale dvojice míjí ze severu.

„Původní plán byl dojít mnohem dál,“ pokyvuje hlavou unavený poutník. Marcela se usmívá a vůbec jí nevadí, že se plány zhatily už na začátku. „Jsem rádi, kde je krásně a tady je krásně, takže to asi náš cíl, co myslíš?“ podívá se na přítele, se kterým Stezku Českem procházejí nahodile. „Jsme dobrodruzi, kam nás to dovede, tam nás to dovede.“

Zbývá 190 kilometrů

Míří směrem na hrad Starý Herštejn, ke kterému tlačí kolo do kopce opálený chlapík. Honza jede z východní Slovenska závod 1000 mil a trasa ho zavedla na Stezku Českem do míst, kde se na kole dá sedět jen po cestě dolů.

Honza musí nahoru, těžce supí a má toho docela dost. „Už mi zbývá jen 190 kilometrů. Spár se dá všude, to je pohoda, ale dobíjet baterky, to je problém. Zítra večer už musím být v Aši.“  Den předtím jsem potkal jeho bratra Tomáše, který svižně ujížděl do obce Rybník. „Zítra možná potkáš našeho třetího bráchu Jirku, má za mnou zpoždění jeden den.“ 

Rozšiřuju osvětu o stezce

Honza jede 1000 mil. Má dost

Nechávám cyklistu svému osudu a hledám další turisty. Náhoda tomu chce a z lesa se vynořuje mladá žena, ve které poznávám učitelku Kamilu. Ta vyrazila před sedmi dny z Krásné v nejzápadnějším bodu Česka a nikam nespěchá. Má prázdniny a za sebou zřejmě nejopuštěnější část Stezky Českem, trasu Českým lesem do Rozvadova.

„Nepotkala jsem skoro nikoho. Stezkaře jenom v Krásné. Tak aspoň rozšiřuju osvětu o stezce,“ usmívá se trochu unaveně. „Myslím, že stezku jsou i lidi jako třeba já, kteří nemají zkušenosti se spaním venku nebo s dlouhými pochody. Ale je to krásné. Zatím nevím, jak dlouho půjde, ani kam dojdu. Je léto, uvidím,“ dodává klidně a odpichuje hole do kopce na Čerchov.

Slečna učitelka si trochu mákne, protože výstup po asfaltce na vrchol je nekonečný. Odměnou jsou ovšem výhledy z rozhledny, jestli bude mít sílu vyšlapat 129 schodů. V každém případě ji potěší restaurace, dokonce dvě, které ale kolem šesté hodiny zavírají. Další tisícovka ji čeká až na Šumavě, kde stejně jako další poutníci na Stezce Českem může dobýt horu Ostrý (1293 m.n.nm), ovšem k té jsou ještě dva dny celodenní chůze. 

autoři: Ľubomír Smatana , prh
Spustit audio

Související