„Ještě mám něco před sebou,“ ubezpečuje (se) jeden z autorů rozhlasových Toulek českou minulostí Josef Veselý

8. září 2018

Historie ho zjevně baví. Jinak by na vlastní kůži nezkoušel, jak se žilo ve středověku. Svěřuje se ale i s pocitem vyhoření.

Už od roku 1995 už se vysílají Toulky českou minulostí. Jejich autor přiznává, že když mu scházely historické prameny, popustil uzdu fantazii. Taky si vyzkoušel leccos na vlastní kůži. Například spal vsedě. Jako lidé ve středověku. „Strašně mě z toho bolelo za krkem,“ směje se.

Pocit vyhoření

Dokonce vařil i některá dobová jídla. „Docela mi to chutnalo, ale u masa oslazeného medem jsem tedy málem zkolaboval.“ Veselý přiznává, že má každé ráno krizi. Ptá se sám sebe, jestli už není vyhořelý. „Ale jakmile přivedu všechny své orgány k životu, říkám si: Ještě je to dobré. Ještě mám něco před sebou a můžu se na něco těšit.“

Každý rok 1000 km

Kromě Toulek je jméno Josef Veselý i pod tituly Hezky česky, Trefa, Velké osudy nebo Račte vstoupit. Prvním pořadem, který připravoval, byla Šipka. „Naplánoval jsem si, že navštívím každé místo v naší republice.“ Svůj plán splnil. Trvalo mu to 20 let. S magnetofonem na rameni ušel ročně přes 1000 km.

Spustit audio

Související