Ještě před několika lety stálo jen torzo středověké kamenné věže, dnes Tichá září znovuzrozením

23. květen 2023

Doslova ze země vykopali členové jihočeského sdružení Hrady na Malši areál někdejší tvrze ve vesničce Tichá u hranic s Rakouskem. Původně se myslelo, že zde byla jen jedna obytná věž, ale tato domněnka už neplatí. 

Konečně po čtrnácti letech od chvíle, kdy Hrady na Malši převzaly péči o tvrz, si mohou návštěvníci projít celý areál i s pohádkovou nástavbou na hradní věži. Do Tiché vás v magazínu Vltavín zavede redaktor Zdeněk Zajíček, průvodcem mu bude Radek Kocanda.

Do Tiché se dostanete z Dolního Dvořiště směrem na Rychnov nad Malší odbočkou přes Svatý Kámen. Otevřeno pro veřejnost je v dubnu a v květnu v sobotu a v neděli, v červnu už i v pátek, o prázdninách denně a v září a říjnu opět o víkendech.

Ještě před několika lety na místě stálo jen torzo jedné středověké kamenné věže, kolem bylo rumiště a polorozpadlý statek a za kopcem hranice s Rakouskem, čili pohraniční pásmo, do kterého se za minulého režimu vůbec nesmělo.

Během posledních čtrnácti let sdružení Hrady na Malší areál tvrze odkoupilo, získalo dotační peníze z přeshraničních zdrojů a tvrz, přesněji to, co bylo možné, zrekonstruovalo. Navíc přibyly i nové objekty – hradní muzeum, bývalé purkrabství a především nástavba na věži v duchu doby původního majitele tvrze Jana z Michalovic.

Ještě dále na jih

Kdybyste se z tvrze v Tiché vydali dál směrem na jih, zanedlouho byste dojeli jednak do Freistadtu a poté západně do Wildbergu. Tato dvě místa mají silnou historickou vazbu na České země.

8. května 1394 byl totiž Panskou jednotou zajat v Králově Dvoře u Berouna král Václav IV. a byl odvezen právě do Horních Rakous na hrad Wildberg. A tam se ve Vltavínu vypravíme prostřednictvím archivních nahrávek s Jaroslavem Klímou a Janem Zálohou.

Spustit audio

Související