Ještě před sto lety nosili pánové odepínací límce a manžety. Hospodyně tak nemusely prát celé košile

14. březen 2023

Móda se prý často vrací. Zažili jsme návrat vzorů, střihů a barev šedesátých i sedmdesátých let minulého století, objevily se i prvky z let padesátých. Většinou jde ale o dámskou módu. Co byste řekli návratu vyměnitelných manžet a límců u pánských košil? Manželky by možná zaplesaly. My jsme je objevili ve velkomeziříčském muzeu.

"Tyto doplňky jsou z pozůstalosti inženýra Františka Navrátila, což byl velkomeziříčský rodák," říká pracovnice Muzea Velké Meziříčí Lucie Pavelcová.

Na stole leží odepínací manžety a límečky k pánským košilím, které pocházejí z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Za jejich vznikem stála jistá Američanka, které se už nechtělo prát celé manželovy košile, a tak vždy odpárala límeček, vyprala ho a zase ho přišila. Později už byly límečky odepínací.

Odepínací manžety byly buď naškrobené, nebo napuštěné kaučukem. Působily tak poněkud plastově. A jak je vidět i na exponátech ve velkomeziříčském muzeu, vypadají i po sto letech dobře.

Límečky byly opatřené knoflíkovými dírkami a na těch v muzeu je znát opravdu kvalitní krejčovská práce. "Je to z pánského krejčovství Lassmann z Brna," ukazuje Lucie Pavelcová na nápis na vnitřní straně límečku. Ostatně i na vnitřní straně manžet jsou uvedené firmy a velikosti. "Tady si můžeme přečíst 9,5, což byl v palcích rozměr té manžety," dodává muzejnice.

 

Spustit audio

Související