Jestli se chcete nechat očkovat proti chřipce, neměli byste to odkládat. Na očkování je nejvyšší čas

28. listopad 2022 09:57

Je nejvyšší čas na očkování proti chřipce. Upozorňují na to lékaři s tím, že chřipková epidemie může být letos mimořádně silná. Obvykle roste počet případů před Vánocemi a největší vlna epidemie bývá mezi lednem a březnem.

Čtěte také

„V uplynulých letech jsme takovou úspěšnost a proočkovanost neměli,“ popisuje například Jaroslav Černý, praktický lékař z Trutnovska. A je to podle něj dobře, epidemie chřipky totiž může být letos výrazně nebezpečnější a silnější než v minulých letech. Je o tom přesvědčen i Státní zdravotní ústav, který i proto spustil kampaň na podporu očkování.

Chřipka totiž nezmizela a je pořád nebezpečná, upozorňuje Jaroslav Černý. „Je pravda, že za uplynulé tři roky jsme těch chřipkových nákaz neviděli tolik, ale za to jistě mohla proticovidová opatření a nestandardní epidemiologický režim, ve kterém jsme žili. Teď, když žijeme bez jakýchkoliv omezení, lze oprávněně očekávat, že chřipka může kdykoliv udeřit. A může se z ní stát stejně závažný problém jako covid-19. Pokud nebude populace řádně proočkována.

Čtěte také

Zatím hovoří Jaroslav Černý jen v podmiňovacím způsobu, chřipka dosud nemá podobu epidemie. Ale o úplně ojedinělé onemocnění už nejde. Očkovat vás může především praktický lékař, očkovací centra proti koronaviru obvykle nepomohou.

Například ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové vakcínu proti chřipce očkovací centrum ani nenabízí.

A zájemci, především z řad místních lékařů, tak musí do Centra očkování a cestovní medicínu, říká mluvčí nemocnice Jakub Sochor. „Každoročně se v centru podá několik stovek dávek vakcíny proti chřipce. Letošní zájem o očkování je srovnatelný s předchozími roky.“

Čtěte také

Vakcíny proti chřipce je obecně dostatek, popisuje lékař Jaroslav Černý. „Vakcín je dost, máme bohatý výběr. V současnosti jsou na trhu asi čtyři vakcíny. Jedna nová je určena pro seniory, druhá poměrně nová s živou vakcínou s aplikací na sliznici dutiny nosní je určena dětem.“

I když vakcinologové mluví o tom, že je možné se nechat během jediného dne očkovat proti chřipce i covidu-19 najednou, a nedávno to na vlastní kůži vyzkoušel i ředitel hradecké fakultní nemocnice Aleš Herman, řada lékařů doporučuje spíše odstup alespoň dvou týdnů mezi oběma vakcínami.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související