Ježíš – laskavá mánička, nebo náboženský nerudný přísňák? Teolog Tomáš Sixta hledá odpověď

8. květen 2022

Když teolog Tomáš Sixta napsal do posledního čísla revue Salve článek o (ne)hněvajícím se Ježíši u vybraných autorů současné americké teologie, nevědomky se tím pozval do pořadu Hergot!. Redaktoři Petr Wagner a Dominik Čejka jej ihned formálně oslovili s prosbou, aby jim pomohl rozhodnout jedno dilema. Byl Ježíš spíše laskavá protohippie mánička, nebo náboženský přísňák, kterému občas ujely nervy? Jak se v průběhu rozhovoru ukázalo, vše je složitější...

Hned na jeho začátku Sixta vysvětluje, proč je obecně obraz Ježíše důležitý pro křesťanskou spiritualitu.

Ježíš

„V křesťanský tradici je Kristus vzor následování, potažmo napodobování. To, zda je Ježíš líčen jako tichý beránek, básník, trpící oběť, nebo naopak jako revolucionář, značně ovlivňuje, jak vlastně vypadá to naše následování Krista, to naše křesťanství.“

Tyto dvě krajní pozice škály různých představ mohou pak přirozeně přerůstat i do politických postojů – od křesťanského pacifismu až po militantnější formy křesťanství.

Je Ježíš pouze projekčním plátnem, na které si každý promítá svá přesvědčení dle libosti? A existuje nějaká metoda, která je schopná se tomuto riziku vyhnout? Poslechněte si záznam rozhovoru!

autoři: Dominik Čejka , Petr Wagner , Jan Škrob , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.