Ježíškova vnoučata šíří dobro v tom nejcitlivějším čase, říká starosta a moderátor Kořen

21. listopad 2020

Deset let moderuje úspěšný pořad České televize Zázraky přírody a stejně dlouho starostuje ve středočeských Říčanech, kde potřetí vyhrál volby. Nyní se Vladimír Kořen zamýšlí nad svojí budoucností. „Člověk by měl nějakým způsobem hodnotit svoji práci, měl by vnímat, jestli má tomu městu ještě co dát,“ říká.

„Jsem představitelem uskupení Klidné město, které volby vyhrálo a které také potřebuje nějakou budoucnost, vize, energii. Vizí mám spoustu, ale někdy se v tom městě dostanete do okamžiku, kdy máte pocit, že se točíte ve spirále. Nebo že můžete být žábou na prameni nějaké energie, která se tam vyvíjí. Někdy tento pocit mám,“ přiznává starosta města, které se dostalo v hodnocení společnosti Deloitte na příčku nejlepšího místa pro život v Česku.

Čtěte také

A nabízí vysvětlení:

Vypěstoval jsem si pro sebe systém různých pravidel, jak postupovat, a ta pravidla někdy mohou být brzdou. Mohli byste jít sami proti sobě, můžete se dostat do situace, kdy chcete na pravidlech trvat, ale ta společnost je třeba nepřijímá. Vnímá je jako věc, o které by se mělo diskutovat.“

„Když to vezmu konkrétně, můj program pro Říčany byl takový, že kvantita výstavby nesmí ovlivňovat kvalitu života. Začal jsem budovat komplex různých opatření na úrovni územního plánu, vyjadřování se ke stavbám, vtažení developerů do budování infrastruktury… A teď po deseti letech se ukazuje, že to mělo nějaký přínos, ale znovu se opakuje debata, jestli náhodou někde nějakou výstavbu teď už nepovolit, jakým způsobem to udělat,“ vysvětluje.

Odejít ve správný okamžik

Politici by podle něj měli umět ve správný okamžik odejít. Nemusí rozhodovat skandál, který na něj vytáhnou média, nebo to, že ho zavře policie.

„Ale politik může rozhodovat sám o tom, jestli není nejlepší už odejít,“ míní a pokračuje: „Myslím, že teď už nazrál čas i v tom našem klidném městě, aby si potenciál toho města přišel na své, že se třeba ty hranice trochu změní.“

Natáčení pořadu Osobnost Plus v rámci projektu Ježíškova vnoučata. Moderátorka Barbora Tachecí a starosta Říčan Vladimír Kořen

Jakým směrem se po odchodu z říčanské radnice vydá, zatím ještě přesně neví. „Uvidíme, jakým způsobem zareaguje Česká televize,“ říká Kořen, který je stále zaměstnancem zpravodajství ČT.

Vysoká politika ho neláká, označuje ji za džungli. „Zatím tam nevidím svůj osobní přínos. Mým tématem je ochrana životního prostředí, podpora vědy, ale ten velký zásadový souboj, který do politiky patří, zatím nenaplňuji, tam ten obsah není,“ vysvětluje.

Zešednou a zmodrají

Kořen přiznává, že je velkým fanouškem projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Není do něj aktivně zapojen, ale, jak říká, tato akce má srdce.

„Je to veliká nádhera. V ten nejcitlivější čas šíří dobro lidem, na které se může zapomínat. Člověk, který to vymyslel, je génius a měl by dostat metál zlatého srdce,“ říká nadšeně.

Čtěte také

Je to podle něj důležité zrovna v době koronavirové pandemie. „Když člověk vidí třeba domovy seniorů, kde už zase byli lidé zavření v místnosti čtrnáct dnů, tři týdny. Kde se koronavirus prochází a všichni ti, kteří jej prodělávají, zešednou a zmodrají…“

Tento zážitek mu prý popisoval ředitel jednoho domova seniorů na Říčansku. „Že se úplně promění barva těch lidí. Třeba nemají vážné přízraky, ale je na nich viditelné, že není něco v pořádku právě tímto způsobem. A ti senioři teď potřebují nějaké dobro z okolí,“ dodává Vladimír Kořen.

Celý rozhovor Barbory Tachecí s Vladimírem Kořenem si můžete poslechnout ze záznamu. Mluvili spolu o starostování, pokusech, které si vyzkoušel díky Zázrakům přírody nebo o hraní šachů.

Spustit audio

Související