Jídelna pro 900 dětí v Přelouči pořád nevaří. Opravy by měly pokračovat v prosinci

21. listopad 2022 09:00

Přelouči se na druhý pokus podařilo vybrat firmu, která dotáhne do konce opravu centrální školní jídelny. Stavební práce stojí už od léta, s původním zhotovitelem totiž město rozvázalo smlouvu kvůli neplnění zakázky. Na podzim chtělo vybrat nového dodavatele, ale to napoprvé nevyšlo a radnice tendr opakovala. Děti z několika přeloučských škol  stále chodí na obědy do náhradních prostor.

Rekonstrukce centrální školní vývařovny měla být hotová na konci srpna, ani v listopadu ale není hotovo. Hlavní zádrhel nastal v létě letošního roku, dodavatel zakázky se podle informací města dostal do insolvence a v červnu stavební práce v jídelně přerušil, dělníci odešli a od té doby se rekonstrukce dál nepohnula.

Firma na dotazy  radnice v té době prý nereagovala, městu pak nezbývalo než k 31. 8. vypovědět smlouvu o dílo. V ten samý den také na stavbu povolalo soudního exekutora, aby zdokumentoval rozestavěnost stavby pro potřeby případného soudního jednání a vymáhání škod.

Výběrové řízení: druhý pokus

Na podzim pak musela Přelouč vyhlásit zakázku na dodělání oprav za víc než 20 milionů, což se také neobešlo bez komplikací. Do tendru se přihlásil jediný uchazeč, podle nezávislého místostarosty Ivana Moravce ho ale kvůli formálním chybám v přihlášce museli z výběrového řízení vyřadit a tendr vyhlásit znovu.

Novou firmu pak na druhý pokus vybrala radnice teď v listopadu. Pokud se nikdo z dalších uchazečů neodvolá, připadne zakázka za víc než 20 milionů jí a práce na dokončení rozestavěné školní jídelny by měla zahájit v prosinci.        

Podle informací radnice by práce měly trvat až do dubna. Minimálně do té doby tak přeloučská jídelna vařit nebude. Pro strávníky ze ZŠ Smetanova a přeloučského gymnázia a grafické školy to znamená, že dalších několik měsíců budou chodit na obědy do náhradních prostor v přeloučské Sokolovně. Jídlo, až 900 porcí denně, město dováží z pardubické univerzity ve várnicích, není to ale plnohodnotné menu, chybí například polévka.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související