Jihlava řeší další velkou havárii vodovodu, téměř polovina krajského města byla večer bez vody

6. duben 2023 07:00, aktualizováno

Patnáct tisíc lidí v Jihlavě se ve středu večer ocitlo bez pitné vody. Způsobila to rozsáhlá havárie vodovodu u zoologické zahrady. Zaměstnanci Služeb města ještě večer vypli přívod vody do poškozeného potrubí a dnes začnou s opravou. Bez vody byla v noci téměř polovina krajského města.

„Jela jsem pro vodu do Tesca a náhodou jsem zjistila, že tady stojí cisterna,“ říká paní Zuzana, která si k cisterně na náměstí přišla natočit pitnou vodu.

Podle mluvčího Služeb města Jihlavy Martina Málka by od čtvrtečního rána měla voda téct prakticky všem. Napojí je na záložní potrubí. „První by vodu měli mít lidé na sídlišti Na Kopci. Ta voda bude ze začátku zakalená, znečištěná. Ale postupně by měla odtékat čistější. Potom začneme vodu napouštět v dalších částech města, směrem na jihozápad,“ popsal.

Rozsah havárie zatím neznají

Se samotnou opravou rozsáhlé havárie začnou pracovníci Služeb města ve čtvrtek. Oprava bude o to náročnější, že se porucha nachází v blízkosti potoka u zoologické zahrady. „My jsme zastavili přívod vody do toho potrubí. Oprava bude zajímavá v tom, že budeme muset přetrubnit potok. A to bude velmi náročné. Ale jak je ta havárie velká a jak dlouho ji budeme opravovat, nejsem schopný říct,“ upozornil Martin Málek.

Lidé musejí počítat s tím, že během oprav havárie budou čerpat vodu z jiných potrubí. Voda bude mít nižší tlak a taky může mít horší kvalitu.

Kvůli havárii vody bude část obyvatel Jihlavy i bez tepla

Havárie vodovodu v Jihlavě připraví část obyvatel města také o teplo a teplou vodu. Jihlavské kotelny je totiž  nebudou moct dodávat v plném rozsahu. Podle mluvčího Služeb města Martina Málka nelze se současným tlakem naplnit kotle na potřebnou úroveň a při ohřevu by  tak mohlo dojít k poškození čerpadel. Dobu trvání výpadku zatím vedení  Služeb města není schopné odhadnout.

Rozsáhlou havárii u Brněnského mostu odhalili technici včera večer. V noci bylo bez pitné vody na 15 tisíc lidí a nouzové řešení představovaly rozmístěné a pojízdné cisterny. Aktuálně už se část domácností podařilo napojit na záložní potrubí, další Služby města napojí postupně. Tlakováním totiž vznikla další havárie na sídlišti Na Kopci, kterou museli technici opravit.

 

Spustit audio

Související