Jihočeská filharmonie se poprvé představí ve filmu. Hraje v novém snímku Bandité pro baladu

4. listopad 2022 08:26

Hudebníci Jihočeské filharmonie se poprvé objevují ve filmu. Ještě před pandemií koronaviru natáčeli na ukrajinské Koločavě záběry pro film Bandité pro baladu. Podívali se tak do míst, kde žil legendární loupežník Nikola Šuhaj. Nová roadmovie s prvky grotesky od režiséra Vladimíra Morávka má premiéru 4. listopadu v českobudějovickém Biografu Kotva.

Jihočeská filharmonie vyrazila na ukrajinskou Kolčavu před čtyřmi lety. „Bylo to šest naprosto intenzivních dnů a obrovská zkušenost. Myslím, že nikdo z nás do té doby nic podobného nedělal, že bychom se měli objevit před kamerou a nejenom hrát na nástroje, ale ještě opravdu hrát pozičně,“ vypráví koncertní mistr a první houslista Jihočeské filharmonie Martin Týml.

Vzpomíná, že i díky přístupu režiséra Vladimíra Morávka zažívali hudebníci nevšední situace, třeba při natáčení u řeky. „Na jednom břehu byli pánové, na druhém dámy, uprostřed řeky dirigent. My jsme dělali, že hrajeme, ale netočil se zvuk, točil se jenom obraz, takže šlo o to, abychom hráli co možná nejvíc vizuálně. Ještě k tomu jsme měli takový úbor neúbor, někdo měl třeba jenom frak, ale neměl kalhoty, někdo naopak. Mělo to ztvárňovat sen Nikoly Šuhaje, tak jsem moc zvědavý, jak se třeba právě tato scéna povede,“ líčí.

Vedle natáčení měli muzikanti čas prohlédnout si samotnou Koločavu a okolí. „Byly části dnů, kdy se natáčelo jenom s herci, takže jsme chodili po horách, objevovali místní krásy a vlastně tohle všechno dohromady v nás zanechalo ten obraz, takovou mozaiku – natáčení, příroda, večery, emoce –  všechno to bylo vlastně hodně pozitivní,“ dodává Martin Týml.

I pro dirigenta Jihočeské filharmonie Patrika Červáka bylo natáčení zajímavou zkušeností. „Myslím si, že ten film je z velké části i o tom, co jsme my osobně na Ukrajině zažili,“ komentuje.

Spolupráci předcházela inscenace v brněnském Divadle Husa na provázku. „Byla strhující, nádherná. A když končila, obrátil jsem se na autory a režiséra Vladimíra Morávka, jestli by dovolili, abychom to zpracovali pro filharmonii. Tak vznikla naše Balada pro banditu. A když pak Vladimír Morávek viděl tuto naší verzi, inspirovalo ho k nápadu na film,“ vysvětluje ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Před páteční premiérou filmu Bandité pro baladu v Biografu Kotva v Českých Budějovicích zahraje Jihočeská filharmonie výběr písní z koncertní verze muzikálu Balada pro banditu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související