Jihočeští zemědělci letos sklidí míň kukuřice, její kvalita navíc bude horší

7. září 2018 14:24

Úroda kukuřice na jihu Čech bude mírně podprůměrná. Na vině je letošní sucho. Horší kvalita klasů i celých rostlin ovlivní i živočišnou výrobu nebo produkci bioplynu.

„Kukuřice je skoro celá uschlá. Normálně palice dorůstají třiceti až čtyřiceti centimetrů, letos jsou tak poloviční. Je i menší počet zrn, takže bude horší kvalita sklizně, výnos bude nižší minimálně o třetinu,“ říká agronom zemědělské společnosti v Rábíně na Prachaticku Vladimír Soukup.

Ani podmínky pro sklizeň kukuřice nejsou letos ideální. „V tomto podmáčeném poli se mi občas zacpe lišta. Když zapadám, řezačka zpomalí, a když popojedeme na nějaký suchý kus pole, tak se zase rozjede. Potřebuje větší výkon na pojezd, takže je větší spotřeba nafty,“ popisuje řidič Radek Lahodný.

Pole se zelím v Roudném se kvůli suchu a horku proměnilo v ráj škůdců

03528866.jpeg

Suché a horké počasí je ideální pro množení škůdců zeleniny. Pěstitelé zelí v Roudném na Českobudějovicku svádí marný boj s mšicemi, dřepčíky a molicemi už několik týdnů. Postřiky kvůli vedru moc neúčinkují.

Letos je i nedostatek pícnin pro dobytek, zemědělci je proto musí nahradit kukuřicí. O to méně jí půjde do bioplynových stanic. Náhradní řešení opět zvýší náklady. „Bude nám chybět pro krávy i pro bioplynku, takže budeme muset zasít ozimé žito, abychom částečně nahradili výpadek v senážích a v kukuřici, to znamená další náklady, další problémy v celé výrobě,“ dodává Vladimír Soukup.

Horší úroda i podmínky při sklizni kukuřice znamenají pro zemědělce ve společnosti v Rábíně na Prachaticku milionové škody.

Spustit audio

Související