Jindřich Böhm

Hostem středečního dopoledního vysílání byl Jindřich Böhm, vrakový potápěč, který se zúčastnil i hledání vraku letadla Antoine de Saint-Exupéryho. S posluchači se navíc podělil o své nebezpečné zážitky a popsal zrádnost své záliby. "Vrakové potápění je pro opravdu zkušené potápěče," zdůraznil. Odměnou může být poměrně vysoké nálezné Ve čtvrtek 6. srpna bude hostem americký astronaut Andrew Feustel.

"Někteří se bojí, ale na druhou stranu vidíte lidi, kteří se do vody položí a přirozeně reagují na proud. U těch je vidět, že člověk vzešel z moře," popisuje své zkušenosti se začínajícími potápěči Jindřich Böhm.

Vrakové potápění však začátečníkům nedoporučuje. "Důležitá je zkušenost a odhad směru a síly proudů," vysvětluje zrádnost své záliby. Především Baltské moře je velmi nevypočitatelné. "Během chvíle se může změnit v rozbouřené moře," říká Jiří Böhm.

Balt je plný vraků, a tak vrakové potápěče láká. "V Baltu jsou vraky z první a druhé světové války. Celá řada z nich je dosud neobjevená nebo neprozkoumaná. Poláci se jejich odhalování věnují, ale jde o velmi nebezpečnou činnost, protože munice, která se na vracích nachází, může kdykoliv vybuchnout," popisuje Jindřich Böhm.

Baltské moře je navíc zahlceno odpadem. "Jde o odpad po sovětské armádě, především o pumy obsahující fosfor. Když pumy vyschnou, začnou hořet," objasňuje zrádnost potápěčských objevů.

Občas se ale stane, že potápěč objeví loď, kterou si může přivlastnit. "Když loď nemá majitele a leží v mezinárodních vodách, tak se stačí k vraku potopit, položit na něj ruku a prohlásit ho za svůj," potvrzuje Jindřich Böhm.

A jak se vlastně člověk stane potápěčem? "Důležitá je psychika," zdůrazňuje Jindřich Böhm. "Vydáváme se totiž do prostředí, kde po dvou minutách bez kyslíku zahyneme. Můžeme se do něj vydat jen s dobrou výbavou." Potápět se může i průměrně fyzicky zdatný člověk. Neměl by ale mít zdravotní problémy. Handicapem jsou problémy se zvukovody a dýchacími cestami nebo žilní nemoci. Výkon potápěče ovlivňuje i celá řada léků, které mohou pod vysokým tlakem působit jako narkotikum.

Pokud vás zajímá, jak si vybrat správného učitele potápění, k jakým vrakům se Jindřich Böhm potápěl a kolik kilogramů výstroje musí potápěč unést, pak si poslechněte záznam rozhovoru Lucie Výborné s Jindřichem Böhmem.

Záznam celého rozhovoru s Jindřichem Böhmem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio