Jindřich Chalupecký: Konec lehkomyslnosti

30. prosinec 2019

Jak se Jindřich Chalupecký vyrovnává s dobou, étosem a podmínkami komunismu? Text historika umění, teoretika a esejisty, jehož jméno dnes nese cena pro mladé výtvarné umělce, čte Rudolf Pellar. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V eseji Konec lehkomyslnosti Jindřich Chalupecký připomíná, že jeho generaci bylo po hospodářské krizi obtížné věřit v demokracii a ani utajená schůzka s Edvardem Benešem a zákulisní zrazování od komunismu u něj a jeho uměleckých přátel nevzbuzovalo důvěru. Ovšem už na Staroměstském náměstí v únoru 1948 uviděl Chalupecký přivedený dav: tedy puč, který nevznikl z vůle lidu, ale jako činnost ideologů – importérů sovětského vzoru.

Socialismus je pro Chalupeckého zářivý zámek bez vchodu: velkolepý projekt budoucnosti bez souvislosti se skutečností, víra, světské náboženství, které nepřipouští diskusi. K čemu může umění být ztroskotání české vzdělanosti v 50. letech?

Účinkuje: Rudolf Pellar

Režie: Josef Melč
Natočeno v roce 1997.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.