Jiří Berounský: Extinction Rebellion

18. říjen 2019

Není zcela jasné, jestli se téma klimatické změny nestalo nějakým módním nebo marketinkovým tématem.

A jestli se nevytratila ze všech hnutí původní oprávněná obava o oteplování planety, jež má přinést katastrofální následky pro celou Zemi. V každém případě tady máme nové hnutí Extinction Rebellion, česky něco jako Rebelie proti vyhynutí, které vzniklo v Anglii v minulém roce. Jeho požadavky jsou dosti radikální, jak nás informují Lidové noviny.  Požadují uhlíkovou neutralitu do roku 2025 a orgán lidových shromáždění klimatické a ekologické spravedlnosti, který by říkal vládě, co má v tomto ohledu dělat. Jak by se měl takový orgán ustavovat, to však nevíme. Přesto hnutí sahá až k radikálním formám protestu, až k občanské neposlušnosti. Česká pobočka tohoto hnutí byla založena začátkem tohoto roku. Je financována jak od svých podporovatelů, tak z londýnského ústředí.

První větší akcí naší pobočky byla kritika České televize, protože prý neříká úplnou pravdu o klimatu a při tom, jak prohlásili rebelové na facebooku, „klimatická krize naléhavě a vážně ohrožuje bezpečnost, zdraví i majetek obyvatelstva“. Českou televizi dokonce obvinili, že nedodržuje článek 19 svého kodexu, v němž se praví, že v případě vážného ohrožení by měla televize svým vysíláním vše výše uvedené chránit. Z kritiky se vyvinul mírný spor, v něm Česká televize kritiku odmítla, neboť se prý tématu ekologie a změně klimatu věnuje dlouhodobě. Členové hnutí měli nicméně v plánu proti televizi demonstrovat, což skutečně na Kavčích horách provedli, ale s nevelkým úspěchem, když se jim nepodařilo ani skandováním, „pojďte ven“, aby se demonstraci zpovídal někdo ze zástupců televize. Ani když zinscenovali falešnou zpravodajskou zprávu o klimatu. Podobných akcí však bylo několik. Ráno blokovali členové hnutí rušnou křižovatku ve Vršovicích, odpoledne potom neméně rušnou křižovatku v Žitné ulici, kde si blokáda vyžádala dlouhé fronty vozidel a odpovídající reakce řidičů. V obou případech zasahovala policie, v druhém pak po běhu policistů pro zablokovanou komunikaci. V obou případech to řešili jako přestupek.

I když jsou některé akce směšné, některé neuvážené a problematické, upozorňují na současnou, v podstatě fyzikální situaci planety, jež by mohla mít pro lidstvo opravdu katastrofální následky. Je jen škoda, že velké asijské a americké státy, v čele s USA, dávají přednost ziskům před bezpečným žitím.

Autor je publicista

Spustit audio