Jiří Gruša: Pražská přednáška. Zamyšlení nad kulturou a diplomacií

23. říjen 2021

Projev českého básníka, prozaika, překladatele a diplomata psaný na začátku tisíciletí pro Diplomatickou akademii Ministerstva zahraničních věcí. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Radúz Mácha
Připravil: Petr Gojda
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 23. 10. 2021

Jiří Gruša (10. 11. 1938 – 28. 10. 2011) vstoupil do literatury v 60. letech svými básnickými sbírkami a také jako redaktor literárních časopisů. Po invazi vojsk varšavské dohody publikoval převážně v samizdatu, mimo jiné i svůj asi nejvýznamnější román Dotazník (1975). Po podpisu Charty 77, zkraje 80. let, zůstal po stipendijní cestě v USA v exilu, usadil se v německém Bonnu.

Po roce 89 vstoupil do českých diplomatických služeb, nejprve jako velvyslanec ČR v Německu, později v Rakousku, krátce působil také jako Ministr školství, mládeže a tělovýchovy. V letech 2007 až 2009 byl Gruša členem Akademické rady Diplomatické akademie Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Pražská přednáška je adresování právě Diplomatické akademii, byť text není datován a poprvé vyšel v příslušném svazku souborného vydání Grušova díla v roce 2017. V eseji se autor zamýšlí nad pojmem kultura i nad rolí diplomata v dnešním světě: „Diplomat, od té doby, co o něm máme zprávy, byl vždycky zprostředkovatel, doručovatel, překladatel a vykladač.“

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související