Jiří Horák: Přelíčení s občanem Havlíčkem. Rekonstrukce soudního procesu

30. říjen 2021

Václav Postránecký v hlavní roli dramatické rekonstrukce soudního procesu s Karlem Havlíčkem a tiskařem Procházkou v Kutné Hoře na podzim 1851. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Karel Havlíček, obžalovaný, novinář, redaktor a vydavatel Slovana (Václav Postránecký), František Procházka, majitel tiskárny (Jan Teplý), Dr.Josef Frič, obhájce, advokát z Prahy, otec básníka J.V.Friče (Petr Pelzer), František Votava, předseda c.k.okresního soudu v Kutné Hoře (Rudolf Hrušínský st.), dr.Čermák, žalobce c.k.okr.soudu v Kutné Hoře (Viktor Vrabec), Maršal, soudní písař (Jaroslav Kepka), Sacher Maszoch, pražský policejní ředitel (Martin Růžek) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 1989

Karel Havlíček Borovský byl tehdy jako vydavatel časopisu Slovan obžalován za publikaci článků Proč jsem občan  a Správa záležitostí obecních. Spolu s ním byl obžalován i majitel tiskárny František Procházka. Na Havlíčkově obhajobě se podílel doktor Josef Frič, jehož syn, básník J. V. Frič si toho času odpykával osmnáctiletý trest za účast na Májovém spiknutí.

Hra je postavena na řadě autentických historických dokumentů. Přes mnohé intervence z nejrůznějších míst byl 12. listopadu 1851 vynesen osvobozující rozsudek.  Soudní přelíčení bylo Havlíčkovou poslední příležitostí veřejně hájit své postoje. O měsíc později byl zatčen a internován v tyrolském Brixenu.

Spustit audio