Jiří Plecitý

11. říjen 2009

Hostem nedělního dopoledního vysílání Radiožurnálu byl Jiří Plecitý ze společnosti Člověk v tísni, která pomáhá stavět základní školy v Etiopii. Proč právě v Etiopii, když problémy se vzděláním trápí i jiné africké země? "Etiopie patří mezi nejchudší země na světě. Jen polovina dětí chodí do školy," vysvětluje Jiří Plecitý. V pondělí 12. října bude hostem paralympionička Jana Fesslová .

"Etiopie je krásná země," popisuje své dojmy Jiří Plecitý. "Je rozdílná oproti ostatním africkým zemím, je z velké části křesťanská a muslimská, ale najdeme zde mix kultur, náboženství a etnik," vysvětluje.

Jiří Plecitý však zmiňuje přístup ke vzdělání, který je zde velmi složitý. Pouze polovina dětí chodí do školy. "Etiopie má 80 milionů obyvatel, což je opravdu hodně, a více než polovinu tvoří děti," dodává.

Včera skončila jedna z akcí projektu Postavme školu v Africe africkou mší v Betlémské kapli. "Výtěžek ze vstupného se pohubuje okolo 70 tisíc korun," odhaduje Jiří Plecitý. Celkový obnos vybraných peněz však ještě není schopen určit, protože kasičky budou odpečetěny až zítra. "Během příštího týdne budou peníze ukládány na účet," informuje.

Společnost Člověk v tísni pomáhá v jihovýchodní části Etiopie a už zde postavila devět škol. Jiří Plecitý však neusíná na vavřínech a upozorňuje, že je třeba ve stavbě pokračovat. "Dlouhodobě spolupracujeme s místními komunitami a úřady o tom, co je důležité. Naše role je tak trochu upozaděná a myslím, že je to dobře," nastiňuje způsob práce Člověka v tísni v Etiopii.

Před stavbou školy je třeba mít vymezený pozemek a další škola musí být několik hodin pěší chůze, nebo tak přeplněná, že do ní další děti chodit nemohou. Jiří Plecitý připomíná, že až 100 dětí v jedné třídě není výjimkou. Do stavby škol se zapojuje i místní obyvatelstvo výběrem drobných peněz. "Škola je jejich. Tím se udržuje kvalita a cena stavby," říká Jiří Plecitý.

Do Etiopie se poprvé vydal před pěti lety a prý se podle něj hodně změnila. "Do Etiopie se vrací spousta lidí ze zahraničí a investují zde. V každém regionálním městě roste univerzita, vodní elektrárny," vyjmenovává Jiří Plecitý.

Současně však zmiňuje další problém Etiopie. Na jejím území totiž zbývá pouze 6 % lesů, a tak je úrodná půda pravidelně smývána. "Nastupující eroze je opravdu velká. Pokud se v následujících letech něco nestane, tak se úrodnou půdu nepodaří zachránit," zdůrazňuje Jiří Plecitý. I v této oblasti se Člověk v tísni zapojil. "Využíváme lesní školku, kde jsme vypěstovali několik tisíc sazenic stromů," popisuje.

Chcete-li se dozvědět podrobnosti o etiopském způsobu života, výborné kuchyni a o zkušenostech Jiřího Plecitého s pobytem v Africe, poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Plecitým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio